Jagende figuren

'Oudste grotschildering ooit' gevonden in Indonesië

12 december 2019 01:48 Aangepast: 12 december 2019 01:54
Volgens deskundigen zijn de grotschilderingen bijna 44.000 jaar oud.

In een grot in Indonesië zijn grotschilderingen aangetroffen die een verhaal lijken te vertellen. Volgens deskundigen zijn ze bijna 44.000 jaar geleden zijn gemaakt. Daarmee zijn het in hun soort de oudste tekeningen die ooit zijn gevonden.

Op de 4,5 meter grote tekening zijn figuren afgebeeld die iets weghebben van een kruising tussen mens en dier. Te zien is hoe ze met speren of touwen jagen op wilde zwijnen en dwergbuffels, dieren die nog steeds in Indonesië leven. 

Schilderingen met een verhaal 

In het gebied waar de tekening is gevonden, werden eerder grotschilderingen gevonden die rond de 40.000 jaar oud werden geschat. Het ging daarbij om simpele tekens zoals handafdrukken, maar nooit om tekeningen die een verhaal lijken te vertellen, zoals deze. In die categorie waren de oudste vondsten tot nu toe ongeveer 20.000 jaar oud.  

Op de schildering te is zien hoe mensachtige wezens jagen. Op de schildering te is zien hoe mensachtige wezens jagen.

"We zijn verbijsterd door de betekenis van deze afbeeldingen", zegt een archeoloog van de Australische Griffith University tegen The Guardian. "Deze uitzonderlijke tekening lijkt te wijzen op een mythe of een verhaal."

Gevorderd vermogen 

Volgens een andere archeoloog van de universiteit bewijzen de beelden dat onze voorouders 44.000 jaar geleden al beschikten over een gevorderd vermogen om kennis op te nemen. 

De tekening werd aangetroffen in een regio waar grotschilderingen al jaren worden gevonden en geanalyseerd, maar de betreffende tekening werd ontdekt in een verborgen deel van een grot. "Bam, daar was ineens een kunstwerk zoals we het nog nooit eerder gezien hadden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In de prehistorie kregen baby's ook gewoon de fles

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore