Ga naar de inhoud
'Leven gered'

Straatverkoper redt invalide man uit brandend huis in Spanje

Sow nam de invalide man op zijn schouders.

Gorgui Lamine Sow twijfelde geen seconde toen hij een huis in brand zag staan. De Afrikaanse straatverkoper zonder geldige papieren om in Spanje te mogen verblijven, rende een muur op en redde de invalide Álex. In Spanje wordt de man nu een held genoemd.

De 20-jarige Sow, die afkomstig is uit Senegal, verkocht armbanden en kettingen in de straten van Dénia, een populaire badplaats in Spanje. Iets na half twaalf hoorde hij iemand achter zich schreeuwen. Sow draaide zich om en zag opeens zwarte rook uit een huis komen.

Zwarte rook

Een kachel bleek in de woning in brand te zijn gevlogen. Sow besloot direct in actie te komen en klom tegen de muur op om zo het gebouw binnen te komen. 

Binnen woonde Álex Caudeli Webster, een man die nog herstellende was van een beroerte. Vanwege zijn revalidatie zat hij in een rolstoel, zonder hulp van Sow kon hij dus geen kant op.

'Mijn leven gered'

"Behalve dat ik niet kan lopen, heb ik ook last van duizeligheid", zegt Álex tegen de Spaanse site El Pais. Sow gooide de man daarom over zijn schouder en klom vervolgens weer door het raam naar buiten. "Hij heeft echt mijn leven gered."

Nadat Álex was gered, ging Sow er snel vandoor. Omdat hij illegaal in Spanje verblijft, en het vermoeden had dat de politie wel op de brand af zou komen, vluchtte hij weg. 

Een lokale journalist wist Sow en Álex echter toch in contact te brengen. Zo kreeg de man de kans om zijn redder te bedanken. Dat deed hij met een shirt van superman.

'Een goed mens'

Toen de verslaggever van de krant aan Sow vroeg of hij zich ook een held voelde, haalde hij zijn schouders op. "Ik deed het zonder na te denken", zei hij. Zijn vriendin voegde daaraan toe: "Een held? Ik weet het niet, hij is in ieder geval een goed mens."