60 miljoen euro

Vermist miljoenenschilderij na bijna 23 jaar teruggevonden achter klimop

11 december 2019 19:47 Aangepast: 12 december 2019 08:26
Het schilderij van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt.

Het was één van de grootste mysteries van de kunstwereld: de verdwijning van een gestolen werk van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt. Maar na bijna 23 jaar is het schilderij, met een geschatte waarde van 60 miljoen euro, hoogstwaarschijnlijk weer terecht.

Het kunstwerk werd teruggevonden achter een klimop aan de buitenmuur van de Italiaanse kunstgalerie waar het in 1997 verdween. Een tuinman die de klimop moest verwijderen, ontdekte het werk achter een luik in een plastic vuilniszak. Hoe het werk hier terecht kwam is nog onduidelijk.

Het luik waar het schilderij werd aangetroffen door een tuinier. Het luik waar het schilderij werd aangetroffen door een tuinier.

De politie heeft de vondst bij de kunstgalerie in Piacenza in beslag genomen en bewaart het momenteel op een veilige plaats. Hier controleren experts of het schilderij echt is of dat het om een kopie gaat.

Inside job

De diefstal van het kunstwerk kwam in de ochtend van 22 februari 1997 aan het licht, maar het was vermoedelijk al dagen eerder ontvreemd. Dieven zouden een hengel gebruikt hebben om het meesterwerk van de muur te halen.

Destijds dacht de politie dat het om een 'inside job' ging, maar dit werd nooit bewezen. In 2016 werd het onderzoek naar de diefstal heropend na het ontdekken van DNA-sporen op de oude lijst van het schilderij, maar ook dat leverde niets op.

'Teruggebracht'

Jonathan Papamarengh van de gemeente Piacenza gelooft niet dat het schilderij hier al die tijd heeft gelegen en denkt dat het is teruggebracht door de dieven. Volgens Papamarengh is het schilderij in uitstekende staat en lijkt het er niet op dat het al die jaren onder een luik heeft vastgezeten.

Vermist miljoenenschilderij hing jaren in keuken oud vrouwtje

Eerder dit jaar werd er ook al een vermist miljoenenschilderij gevonden in Frankrijk. Het kunstwerk hing al jaren boven het fornuis van een oud vrouwtje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore