Oorlog in Jemen

Deze Nederlandse juriste leidt de aanval op Europese wapenleveranciers

11 december 2019 21:20 Aangepast: 12 december 2019 07:28
Beeld © Credit: ECCHR/Nihad Nino Pusija

Ze heeft er anderhalf jaar internsief aan gewerkt. Jurist Linde Bryk verzamelde, samen met collega's, 360 pagina's bewijs voor Europese wapens bij verwoestende bombardementen in Jemen. Vandaag bood ze het aan bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. "Je kunt het zien als een soort aangifte."

Met de oorlog in Jemen houdt ze zich al langer bezig, maar twee jaar geleden besloot Linde Bryk, juridisch adviseur bij mensenrechtenorganisatie ECCHR, toch eens met deskundigen samen te gaan zitten. Ze vroegen zich af of er iets te doen was aan de Europese wapens die opduiken in de oorlog in Jemen.

Snoeiharde rapportage

De conclusie was 'ja' – en er werd gestart met het verzamelen van bewijs. Vandaag werd het resultaat, een snoeiharde rapportage van 360 pagina's, afgeleverd bij het Internationale Strafhof in Den Haag. "Alles wat eraan kan bijdragen dat er mensen verantwoordelijk worden gehouden, kan Jemen helpen."

Dit moet je weten over de oorlog in Jemen

De oorlog in Jemen trekt een verwoestend spoor door het land. Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens legt uit wie tegen wie vecht, en waarom.

Hoe zat het ook alweer?

Jemen is al sinds 2014 verwikkeld een een bloedige burgeroorlog. Aan de ene kant vechten Houthi-rebellen met steun van Iran. Aan de andere kant vecht het regeringsleger van Jemen met steun van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Saoedi-Arabië. De Saoedi's zijn een bondgenoot van het Westen en krijgen wapens uit Europese landen. Daarmee wordt Jemen al jaren zwaar gebombardeerd.

Het rapport werd gemaakt door verschillende internationale organisaties. Linde Bryk was projectleider. We stelden haar vijf vragen.

1. Wat staat in uw rapport?

"Bewijzen voor 26 luchtaanvallen: vier op ziekenhuizen, drie op scholen, drie op cultureel erfgoed zoals een museum en zestien bombardementen op burgers, dan moet je denken aan bruiloften en begrafenissen.

In een aantal gevallen zien we dat er wapens werden gebruikt die in Europa zijn geproduceerd. Op die bedrijven, zoals Airbus, hebben we ons ook gefocust. Als je constant wapens levert, zou je medeplichtig kunnen zijn aan oorlogsmisdaden."

Veel kinderen zijn door het conflict in Jemen zwaar ondervoed. Veel kinderen zijn door het conflict in Jemen zwaar ondervoed.

2. Wat raakte uzelf het meest?

"Luchtaanvallen op ziekenhuizen. Er is duidelijk afgesproken: je komt niet aan gewonde burgers. Daarom belden hulporganisaties ook met de bombarderende landen om door te geven waar de ziekenhuizen waren. Ze kregen als antwoord: blijf daar maar zitten. Binnen een uur werd het ziekenhuis gebombardeerd. Dat blijft mij wel bij.

En als ik nog twee dingen mag noemen: bombardementen op scholen, waardoor kinderen niet meer naar school gaan en het land een enorme achterstand heeft. En laatst nog, in september, een bombardement op een gevangenis waar niemand weg kan.

Natuurlijk bombarderen Saoedi-Arabië en de VAE ook militaire doelen in Jemen, maar er worden ook buitenproportioneel veel burgerdoelen onder vuur genomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tientallen doden bij luchtaanval op gevangenis in Jemen'

3. Wat wilt u bereiken?

"We willen dat er mensen verantwoordelijk worden gehouden. Er is geen tribunaal voor Jemen, dus alles in die richting helpt. En we willen niet alleen de oorlogsmisdadigers zelf aanpakken, maar ook de bedrijven die medeplichtig zijn.

Een Brits bedrijf heeft bijvoorbeeld 6.300 man personeel in Saoedi-Arabië die daar gevechtsvliegtuigen onderhouden voor het leger. En zo zijn er nog meer landen: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië. En ja, sommigen hebben ook toeleveranciers uit Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sprankje hoop voor Jemen: burgeroorlog luwt na geheime gesprekken

4. Heeft het eigenlijk wel zin?

"Ja. Veel gevechtsvliegtuigen die in Jemen worden gebruikt, komen uit Europa. Het is niet mogelijk om alle onderdelen opeens uit Rusland of China te halen. Als men van de Europese vliegtuigen af moet, dan duurt het jaren voordat ze die hebben vervangen door vliegtuigen uit andere landen."

5. Hoe gaat het nu verder?

"Wat we nu bij het Strafhof in Den Haag hebben aangeboden, is een feitenrelaas. Misschien kan je het een soort aangifte noemen. De aanklagers het Internationaal Strafhof gaan nu onderzoeken of ze hier aan strafzaak van gaan maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode Kruis: 'Nog nooit hadden zoveel mensen in Jemen honger'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore