Jongste ooit

Klimaatactiviste Greta Thunberg door Time verkozen tot persoon van het jaar

11 december 2019 13:45 Aangepast: 12 december 2019 03:47
Greta Thunberg tijdens een protest.

Het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine heeft Greta Thunberg verkozen tot persoon van het jaar. Ze is de jongste persoon ooit die de titel mag dragen. De 16-jarige activiste krijgt de titel vanwege haar invloed op de klimaatprotesten wereldwijd.

De jonge Zweedse werd in 2018 bekend. Zij zat toen vanaf de zomervakantie tot de Zweedse parlementsverkiezingen in september elke dag voor het Zweeds parlement. Dit deed ze om aandacht te vragen voor klimaatsverandering. Zo werd zij de eerste 'klimaatstaker'.

Ze werd het afgelopen jaar uitgenodigd om te spreken op verschillende klimaatconferenties. Zo zit ze geregeld met wereldleiders aan tafel om in gesprek te gaan over het klimaat. In september was zij een van de genodigden op de klimaattop in New York. In plaats van het vliegtuig besloot zij met een zeilboot van Zweden naar Amerika te reizen.

 

Niet haar eerste titel

Dit is niet de eerste titel die Thunberg op haar naam heeft staan. In Zweden is zij door verschillende kranten en organisaties uitgeroepen tot vrouw van het jaar. Daarnaast was ze een van de genomineerden voor een Nobelprijs voor de Vrede. De activiste won de Nobelprijs niet, maar kreeg wel de Internationale Kindervredesprijs.

Greta Thunberg tegen politici: 'Wij moeten jullie rotzooi nu opruimen'

''Wij spijbelen voor het klimaat omdat we ons huiswerk hebben gemaakt.''

Nu is ze door Time dus ook uitgeroepen tot persoon van het jaar. Elk jaar kiest het populaire Amerikaanse tijdschrift Time de persoon van het jaar. De titel werd voor het eerst uitgereikt in 1927. Toen ging het nog om 'man of the year' of 'woman of the year'. Pas in 1999 werd dit veranderd naar 'person of the year'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Greta Thunberg weigert award: 'Klimaatbeweging heeft geen prijzen nodig'

Plaats, idee, object of groep

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden hoeft het geen persoon te zijn die wordt gekozen. De winnaar kan net zo goed een plaats, idee, object of groep zijn. En het hoeft ook niet te gaan om iets of iemand die van positieve invloed is geweest. Adolf Hitler werd in 1938 bijvoorbeeld verkozen tot man van het jaar. 

De keuze van wie de persoon van het jaar wordt, ligt bij de redactie van het tijdschrift. Maar ze nodigen ook een aantal lezers uit om mee te denken. Daarnaast wordt online ook een poll gehouden. Of de uitslag van deze poll wordt meegenomen in de uiteindelijke beslissing, is niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Wij Nederlanders' stonden negen keer op de cover van Time

De afgelopen twee jaar was de persoon van het jaar een groep mensen. In 2017 kreeg de #Metoo-beweging als 'de verbrekers van de stilte' de titel. Vorig jaar waren 'de bewakers van de waarheid' de winnaars. Hier ging het om een groep journalisten onder wie de vermoorde Jamal Khashoggi.

Hongkong-demonstranten

Ook dit jaar stond weer een groep in de top 5, namelijk de demonstranten in Hongkong. Deze betogers gaan al sinds juni elke dag de straten op om te protesteren tegen de volgens hen groeiende macht van China in Hongkong.

Veldslag bij campus Hongkong

Een dramatisch dieptepunt na vijf maanden hevige protesten in Hongkong. De strijd om een bezette universiteit is geëscaleerd. Demonstranten en politie staan tegenover elkaar.

De klokkenluider

Een andere genomineerde die niet duidelijk een persoon is, is de klokkenluider. Daarmee wordt de CIA-officier bedoeld die de afzettingsprocedure van de Amerikaanse president Donald Trump heeft veroorzaakt. Deze anonieme persoon rapporteerde het telefoongesprek tussen Trump en de president van Oekraïne.

Nancy Pelosi

Ook Democratisch voorzitter Nancy Pelosi haalde de shortlist vanwege haar inzet voor de afzettingsprocedure van Trump. In september van dit jaar maakte Pelosi bekend dat de procedure zou worden gestart. Hierin wordt gekeken of de Amerikaanse president zijn macht als president heeft gebruikt om een onderzoek te starten dat hem als presidentskandidaat zou helpen.

Nancy Pelosi Nancy Pelosi

Donald Trump

Hij mag dan wel in opspraak zijn, toch stond ook Donald Trump in de top 5 van Time. Het is al de vierde keer dat hij wordt genomineerd. In het jaar dat hij werd verkozen als president, werd hij ook verkozen tot persoon van het jaar. Mocht hij de prijs winnen, is hij niet de eerste Amerikaanse president die de prijs meerdere keren ontvangt.

Sinds het introduceren van de lijst zijn bijna alle Amerikaanse presidenten persoon van het jaar geweest, velen twee keer. President Franklin D. Roosevelt werd het zelfs drie keer: in 1932, 1934 en 1941.

Donald Trump Donald Trump

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore