Opnieuw vulkanische activiteit

Vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland: 25 slachtoffers in kritieke toestand

11 december 2019 05:37 Aangepast: 11 december 2019 07:47
Opnieuw is er verhoogde vulkanische activiteit op het eiland waargenomen. Beeld © EPA

Van de 31 mensen die gewond raakten bij de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland, liggen er 25 in kritieke toestand in het ziekenhuis. Intussen kunnen reddingswerkers de acht vermisten nog altijd niet van de vulkaan halen, vanwege verhoogde vulkanische activiteit.

Deze week kwamen bij een vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zeker zes mensen om het leven. Vermoedelijk zal dat dodental nog oplopen.

27 van de 31 gewonden hebben op meer dan 30 procent van hun lichaam brandwonden.

Kritieke toestand

25 slachtoffers liggen in kritieke toestand in brandwondencentra.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland: meeste slachtoffers hebben ernstige brandwonden

Vanuit Australië zijn medische voorzieningen overgevlogen voor de slachtoffers, waaronder ook een vierkante meter huid. De brandwondencentra in Nieuw-Zeeland hebben door de vulkaanuitbarsting in één dag het equivalent van één jaar werk gekregen.

Slachtoffers identificeren

De politie is begonnen met het identificeren van de slachtoffers en heeft de identiteit van de eerste twee Australische doden bekendgemaakt: Julie Richard (47) en haar dochter Jessica Richards (20). Zij waren tijdens de vulkaanuitbarsting op het eiland aanwezig.

Reddingswerkers zoeken overlevenden na vulkaanuitbarsting

Een reddingsploeg filmt zijn vlucht naar White Island in Nieuw-Zeeland. Na een grote uitbarsting zoeken ze rond de nog steeds actieve vulkaan naar overlevenden.

Geen teken van leven

Intussen zijn reddingswerkers er vandaag opnieuw niet in geslaagd de acht slachtoffers van het vulkanische eiland te halen. Meerdere verkenningsvluchten van de politie hebben aangetoond dat er op het eiland geen teken van leven meer is.

Deskundigen verwachten dat geen van de acht vermisten de vulkaanuitbarsting heeft overleefd.

Meer vulkanische activiteit

Sinds 04.00 uur vanochtend (lokale tijd) werd er significant meer vulkanische activiteit waargenomen. De kans op een nieuwe uitbarsting van de vulkaan blijft volgens aardbevingsinformatiecentrum GeoNet in de komende 24 uur daarom groot.

"Ik heb met veel hulpverleners gesproken die heel graag de lichamen van de slachtoffers thuis willen brengen", vertelde de Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern eerder op de dag. Maar het blijft voor hen voorlopig onmogelijk om naar het vulkanische eiland af te reizen.

In de kustplaats Whakatane, van waaruit naar White Island werd vertrokken, legden veel mensen bloemen. In de kustplaats Whakatane, van waaruit naar White Island werd vertrokken, legden veel mensen bloemen.

Cruiseschip vertrokken

38 van de 47 mensen die ten tijde van de uitbarsting op White Island waren, reisden op het cruiseschip Ovation of the Seas. Dat schip lag in de Nieuw-Zeelandse plaats Tauranga aangemeerd.

Het schip had maandag al moeten vertrekken richting Wellington, maar bleef langer in Tauranga in afwachting van meer informatie over de getroffen passagiers.

Vandaag is het schip dan toch uit de haven vertrokken. Volgens de Nieuw-Zeelandse nieuwssite Stuff was dat een emotioneel moment. Tientallen bewoners zwaaiden het schip en de passagiers uit.

Het cruiseschip Ovation of the Seas in de haven van Tauranga. Het cruiseschip Ovation of the Seas in de haven van Tauranga.

Brief van kapitein

Volgens het Australische ABC heeft de kapitein van het schip, Henrik Loy, een brief aan de passagiers geschreven. "De afgelopen 24 uur zijn onvoorstelbaar geweest. Allemaal proberen we de tragische gebeurtenissen te begrijpen", schrijft hij.

"We begrijpen dat deze reis niet is wat jullie je erbij hadden voorgesteld. Toch zullen we er alles aan proberen te doen om jullie ondanks deze tragische gebeurtenis een plezierige vakantie te bezorgen."

Passagiers lieten weten dat de sfeer aan boord in de nasleep van de gebeurtenissen nog altijd erg verdrietig was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getuigen over dodelijke vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland: 'Het is zo enorm'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore