Na ruim 25 jaar

Britse biseksuele veteraan krijgt militaire onderscheiding terug

10 december 2019 18:48
Veteraan Joe Ousalice Beeld © Liberty

Veteraan Joe Ousalice (68) was jaren in dienst bij de Britse marine, maar werd ontslagen omdat er een verbod kwam op lhbti-mensen in het leger. Nu, meer dan 25 jaar later, krijgt hij zijn militaire onderscheiding terug.

De veteraan was achttien jaar lang verantwoordelijk voor het radiosysteem bij de Britse marine. Hij ging herhaaldelijk op missie en diende in de Falklandoorlog. 

Voor zijn lange trouwe dienst kreeg Ousalice een medaille, maar die werd in 1993 in beslag genomen. Hij werd ontslagen omdat hij zijn biseksuele aard had getoond. "Na de krijgsraad kwam er een man binnen met een schaar, en die knipte de medaille zo van mijn nek", zegt de veteraan. In die tijd werd geloofd dat zijn biseksualiteit 'nadelig was voor de goede orde en discipline op zee', meldt de BBC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Homo in leger is geen probleem, maar er is nog veel te winnen

De Falkland-veteraan zei tegen BBC dat hij het moeilijk had tijdens zijn werk bij de marine. "Het was een dubbelleven dat ik leefde. Ik lette elke dag op wat ik zei en wat ik deed." Ook geeft hij aan dat het leven na zijn ontslag geen pretje was. Hij was lang werkloos en leed 

Verontschuldigingen

Het ministerie van Defensie heeft nu zijn verontschuldigen aangeboden. Aan de BBC melden ze dat het beleid destijds 'verkeerd, discriminerend en onrechtvaardig' was. Ze zorgen ervoor dat de veteraan zijn medaille terugkrijgt. Ook andere veteranen die in dezelfde situatie zitten, krijgen hun onderscheidingen terug. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore