Dodental zal stijgen

Vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland: meeste slachtoffers hebben ernstige brandwonden

10 december 2019 08:45 Aangepast: 10 december 2019 12:25
Deze foto maakte een toerist vanaf de boot op het moment van de uitbarsting. Beeld © Michael Schade

Bij de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. Vermoedelijk zal het dodental nog oplopen. Acht mensen zijn nog vermist en 31 mensen zijn gewond. 27 van hen hebben op meer dan 71 procent van hun lichaam brandwonden.

Op het moment dat de vulkaan gisteren uitbarstte waren er 47 mensen aanwezig op het eiland. De slachtoffers komen uit Nieuw-Zeeland, maar ook uit Australië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China en Maleisië. Veel van de gewonden waren passagiers van het cruiseschip Ovation of the Seas, dat in de buurt lag aangemeerd. Wie daarvan is overleden of gewond geraakt is niet bekend. 

Vermist

De verwachting is dat alle acht vermisten om het leven zijn gekomen. Volgens de NZ Herald hebben ze mogelijk een idee waar zes van de acht lichamen zich bevinden op het eiland. De lichamen van de overleden mensen zijn waarschijnlijk bedekt onder een laag as.

De reddingswerkers hebben moeite om het eiland te bereiken. "We doen alles wat we kunnen. We weten hoe belangrijk het is om de lichamen terug te vinden voor de families en vrienden, we doen er alles aan wat we kunnen", zei politiechef John Tims tegen de NZ Herald. Volgens experts is er 50 procent kans dat de vulkaan binnen 24 uur nog een keer uitbarst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getuigen over dodelijke vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland: 'Het is zo enorm'

Drone

Hoe er zoveel mensen hebben kunnen overlijden, gaat de politie nu onderzoeken. De NZ Herald meldt dat de politie een poging heeft gedaan een drone te lanceren om de giftige gassen van het eiland te vangen en te analyseren. Die poging mislukte, omdat er een heftige wind stond. Later vandaag zal er nog een poging worden gedaan.

De vulkaan op White Island is de meest actieve vulkaan van Nieuw-Zeeland. Ieder jaar bezoeken zo'n 10.000 toeristen het eiland.

Eerste beelden vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

De vulkaan op White Island barstte maandag om 14.15 uur (plaatselijke tijd) uit.
RTL NIEUWS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore