Zeven jaar ziek

Pete Frates (34), man achter Ice Bucket Challenge overleden

10 december 2019 05:22 Aangepast: 10 december 2019 07:27
Frates in juli van dit jaar. Beeld © Getty Images

Pete Frates, een van de inspiratiebronnen voor de Ice Bucket Challenge, is overleden. Zeven jaar geleden kreeg hij de diagnose ALS. Frates is 34 jaar oud geworden.

Dat heeft Boston College bekendgemaakt. Frates was daar hoofd van het honkbalteam. In de zomer van 2014 ging de ice bucket challenge viral. De challenge was bedoeld om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte ALS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ice Bucket Challenge levert ALS Nederland miljoen euro op

Frates stond samen met zijn vriend Corey Griffin aan de wieg van de challenge. Griffin verdronk in 2014 bij een duikongeluk.

Bij de Ice Bucket Challenge gooien mensen een emmer ijskoud water over hun hoofd. Vervolgens nomineren ze anderen om hetzelfde te doen. Wie niet wilde, moest betalen aan de ALS-stichting.

Dit zou de eerste Ice Bucket Challenge zijn: 

Bill Gates én Jan de Hoop doen mee

Bekende Nederlanders, Hollywoodsterren en de oprichter van Microsoft deden mee.

De Ice Bucket Challenge bracht meer dan 220 miljoen dollar (bijna 200 miljoen euro) op, volgens de ALS Association. Dat geld werd gebruikt voor onderzoek naar de ziekte. En met succes: in 2017 kwamen er een medicijn dat de ziekte kan vertragen. 

Wat is ALS?

ALS is een afkorting voor Amyotrofische Laterale Sclerose. Het is een ziekte in de zenuwcellen die de spieren aansturen. Signalen vanuit de hersenen komen niet goed aan bij de spieren, waardoor geen bewegingen meer op gang komen.

Bron: Stichting ALS Nederland

Frates speelde op hoog niveau honkbal tot bij hem ALS werd vastgesteld, hij was toen 27 jaar oud. "Pete was een inspiratie voor mensen over de hele wereld. Ze haalden kracht uit zijn dapperheid en doorzettingsvermogen", zegt zijn familie in een statement.

Frates als honkballer Frates als honkballer

Pete Frates trouwde een jaar nadat ALS bij hem werd vastgesteld. In augustus 2014, tijdens het hoogtepunt van de Ice Bucket Challenge, werd hij vader van een dochter. Hij kreeg veel lof voor zijn inzet voor ALS-onderzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore