Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Oost-Oekraïne

Zelenski en Poetin willen volledig staakt-het-vuren Oost-Oekraïne

10 december 2019 01:40 Aangepast: 10 december 2019 05:20
Zelenski (linksvoor) en Poetin. Beeld © EPA

Rusland en Oekraïne gaan de wapenstilstand in Oost-Oekraïne strenger handhaven. Er moet volgens de leiders een volledig staakt-het-vuren komen in de regio. Maar over hoe en wanneer is nog weinig bekend.

Poetin en Zelenski ontmoeten elkaar gisteren voor het eerst en spraken een uur en twintig minuten. De eerste ontmoeting verliep stroef en de twee presidenten schudden elkaar toen niet de hand. Na het gesprek waren ze positiever.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oekraïne liet MH17-verdachte vrij, maar wil hem nu toch weer hebben

De twee leiders hebben besloten dat er direct maatregelen moeten worden genomen om de situatie in het conflictgebied in de regio Donbass te stabiliseren. Daar hebben pro-Russische separatisten hun eigen 'Volksrepublieken' uitgeroepen. Ook is gesproken over een gevangenenruil tussen beide landen.

Deze dappere hond waakt over Oekraïense soldaten

Correspondent Jeroen Akkermans maakte deze reportage aan het front in Oost-Oekraïne.

Zelenski wil dat Oekraïne de volledige controle terugkrijgt over de gebieden in Oost-Oekraïne. "Er is geen compromis mogelijk als wij dan gebied af moeten staan. Ik heb aangedrongen op het terugtrekken van al het wapentuig in het oosten van het land."

Heel klein beetje

Poetin denkt daar anders over. "Ik hoop dat de Oekraïense grondwet kan worden aangepast zodat de Donbass-regio een aparte status binnen het land kan krijgen." Zelenski en Poetin zeggen allebei dat er meer plekken moeten komen waar burgers de regio in het oosten van het land in en uit moeten kunnen.

Volgens correspondent Jeroen Akkermans is vrede in Oost-Oekraïne 'een heel klein beetje' dichterbij, na de ontmoeting.

Macron en Merkel

De ontmoeting vond plaats in Frankrijk. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel was aanwezig. "Dat we hier allemaal naast elkaar staan, zegt genoeg over onze intenties", zei de Franse president Macron. Hij zegt tevreden te zijn over de eerste gesprekken.

Er zijn afspraken gemaakt over een nieuwe top over vier maanden. In het oosten van Oekraïne wordt al sinds 2014 gevochten door pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Daarbij zijn zeker 13.000 doden gevallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Acht Nederlanders vochten mee in burgeroorlog Oekraïne'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore