Snelle stijging

Nu meer dan 40.000 migranten op Griekse eilanden

09 december 2019 21:07 Aangepast: 09 december 2019 21:08
Mensen wachten op hun vertrek vanuit vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Beeld © AFP

Er zijn nu meer dan 40.000 migranten in en rond de opvangkampen op Griekse eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee. Sinds het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU in werking trad, voorjaar 2016, zijn in dat gebied niet zoveel vluchtelingen geweest.

De stijging verloopt snel: afgelopen april waren er 14.000 migranten op de eilanden, in september 26.000. De regering in Athene probeert de situatie te verbeteren. In de afgelopen maanden zijn meer dan 10.000 migranten naar het vasteland gebracht.

Aanvragen sneller behandelen

Op 1 januari zal een nieuwe wet in werking treden die het mogelijk maakt asielaanvragen sneller te behandelen. Volgens de nieuwe wet zullen alle migranten die geen asiel in Griekenland krijgen, zo snel mogelijk naar Turkije worden teruggestuurd. Daarvoor worden op de eilanden deportatiekampen opgezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije laat weer migranten door naar Europa, kampen op Griekse eilanden overvol

Het vluchtelingenpact tussen de EU en Turkije bepaalt dat de EU alle vluchtelingen en migranten kan terugsturen die illegaal via Turkije naar de Griekse eilanden komen.

Veel van hen ontvluchten hun thuisland en proberen via Turkije Europa te bereiken. De migranten wonen vaak in speciale opvangkampen. De vluchtelingendeal uit 2016 is bedoeld om te zorgen dat minder asielzoekers oversteken vanuit Turkije.

Rosa helpt vluchtelingen op Lesbos

Rosa uit Den Bosch zorgt er onder meer voor dat de vluchtelingen niet op de grond hoeven slapen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore