31 mensen in ziekenhuis

Nog acht vermisten na vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

09 december 2019 19:16 Aangepast: 09 december 2019 20:23
Bezoeker Michael Schade maakte deze foto tijdens de uitbarsting. Beeld © AFP / Michael Schade

Nog acht mensen worden vermist na de vulkaanuitbarsting op het Nieuw-Zeelandse White Island waarbij zeker vijf mensen om het leven zijn gekomen. Van de vermisten wordt aangenomen dat ze niet meer in leven zijn.

Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zojuist bekendgemaakt. In totaal zouden zich bij de uitbarsting 47 mensen op het eiland hebben bevonden.

Verkenningsvluchten

De slachtoffers komen volgens premier Ardern niet alleen uit Nieuw-Zeeland, maar ook uit Australië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China en Maleisië. 31 gewonden zijn na de uitbarsting opgenomen in het ziekenhuis. Een aantal van hen is in kritieke toestand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getuigen over dodelijke vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland: 'Het is zo enorm'

Hulpdiensten hebben een aantal verkenningsvluchten uitgevoerd boven White Island. Daarbij werd geen teken van leven waargenomen. Een bergingsoperatie wordt pas op touw gezet als het eiland 'absoluut veilig is' voor de hulpdiensten.

Toeristisch

White Island, ook wel Whakaari genoemd, is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en heeft een beschermde status. Ieder jaar bezoeken 10.000 toeristen het eiland.

Eerste beelden vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

De vulkaan op White Island barstte maandag om 14.15 uur (plaatselijke tijd) uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore