Geknoeid met monsters

Rusland geschorst na dopingschandaal: geen Olympische Spelen en WK voetbal

09 december 2019 11:33 Aangepast: 09 december 2019 14:07
Een man loopt bij het hoofdkwartier van Russisch Olympisch Comité in Moskou. Beeld © AFP

Russische sporters worden voor vier jaar uitgesloten van deelname aan Olympische Spelen en grote internationale toernooien zoals het WK voetbal.

Het land mag in die periode ook geen grote internationale sportevenementen houden. Dat meldt het Russische persbureau Tass.

Geknoeid met monsters

Het mondiale antidopinginstituut WADA acht overtuigend bewezen dat Rusland heeft geknoeid met urine- en bloedmonsters, die na een moeizaam proces verkregen werden uit het dopinglaboratorium in Moskou. Dat alles gebeurde met de bedoeling om het gebruik van doping door Russische sporters te verdoezelen.

Russische anti-dopingchef voert eenzame strijd: 'Natuurlijk ben ik bang'

Chef zijn van het Russische Anti Doping Agentschap is een eenzaam beroep: zo'n beetje als enige strijdt hij in Rusland tegen doping.

In beroep

Het Russische antidopingbureau Rusada heeft drie weken de tijd om in beroep te gaan. Dat zal ook gebeuren, zegt Svetlana Zjoerova, eerste vice-voorzitter van de Doema-commissie voor Internationale Zaken, tegen persbureau TASS. "We moeten vechten voor onze atleten", zegt Zjoerova. 

De zaak wordt dan doorgeschoven naar het CAS, het internationale hof van sportarbitrage.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Weer geen Rusland op Olympische Spelen? 'Het zou terecht zijn'

EK voetbal

Het Russische voetbalteam mag overigens wel meedoen aan het EK voetbal van volgend jaar, werd al eerder door het WADA besloten.

Bovendien kunnen Russische sporters die duidelijk kunnen aantonen dat zij dopingvrij zijn (en al die tijd zijn geweest), wel meedoen aan de Spelen en aan WK's. Maar dat moet gebeuren onder neutrale vlag. 

Geschorst in 2015 

  • Rusland werd al in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen van Sotsji in 2014.
  • In september 2018 besloot WADA deze schorsing onder voorwaarden op te heffen. Een van die voorwaarden was volledige inzage in gegevens van het dopinglab in Moskou.
  • Een uitsluiting van vier jaar zou ook betekenen dat Rusland zich niet kandidaat kan stellen voor de Olympische Spelen van 2032. 

Nederlandse Dopingautoriteit

De Nederlandse Dopingautoriteit noemt het 'goed nieuws' dat Rusland voor vier jaar geschorst is. "Dit is de enige echte goede consequentie en een passende straf", zegt voorzitter Herman Ram.

Volgens hem zal de schorsing ook in hoger beroep overeind blijven staan: "Ik verwacht dat ook het CAS dit zal bekrachtigen. Dit is een alles-of-nietsadvies. Ik ben er vrij zeker over."

NOC-NSF

Ook het NOC-NSF is blij met de uitspraak van de WADA. "Het is goed dat de WADA dit zorgvuldig heeft uitgezocht en een dergelijk besluit heeft genomen. Individuele sporters kunnen dit aanvechten bij hun bond. Zo zal de internationale schaatsbond ISU bijvoorbeeld moeten gaan kijken of Russische schaatsers voldoende dopingcontroles in betrouwbare landen - dus buiten Rusland - hebben laten uitvoeren."

Voornaamste straffen WADA voor Rusland

  • Het Russische antidopingagentschap Rusada wordt voor vier jaar 'non-compliant' verklaard, waardoor het slechts onder buitenlands toezicht kan functioneren.
  • Atleten, coaches en begeleiders mogen de komende vier jaar bij Olympische Spelen en WK's van sporten die de antidopingcode van WADA hebben onderschreven niet onder Russische vlag deelnemen of aanwezig zijn. Sporters kunnen enkel onder neutrale vlag meedoen als ze 'aantoonbaar schoon' zijn.
  • Russische regeringsfunctionarissen en -vertegenwoordigers mogen gedurende deze periode niet aanwezig zijn of worden gekozen voor vergaderingen van besturen of commissies van internationale sportorganisaties.
  • Rusland mag geen grote sportevenementen organiseren of meedingen naar de organisatie van een WK of ander groot toernooi, zoals de Olympische Spelen van 2032 en de Paralympische Spelen.
  • Bestuursleden en directie van het Russisch olympisch comité alsmede van het paralympisch comité zijn niet welkom bij grote evenementen.
  • Het Rusada moet alle kosten die het WADA met zijn onderzoek heeft gemaakt betalen, met daar bovenop een boete van 10 procent van de inkomsten over dit jaar met een maximum van 100.000 dollar, de hoogst mogelijke boete.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore