Vulkaanramp Nieuw-Zeeland

Minke stond drie uur voor dodelijke uitbarsting op vulkaan: 'De shock is groot'

09 december 2019 11:48 Aangepast: 09 december 2019 20:26
Deze foto maakte een toerist vanaf de boot op het moment van de uitbarsting. Beeld © Michael Schade

Een Nederlandse toeriste stond drie uur voor de dodelijke vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland met haar reisgezelschap nog op de rand van de krater. "We zijn heel erg geschrokken", vertelt Minke aan RTL Nieuws. "Met ons reisgroepje zijn we nu het nieuws aan het verwerken."

Tot nu zijn vijf doden gevallen, maar de vrees is dat het daar niet bij blijft. 

Helikopter

Met een helikopter was Minke met een groepje van zes toeristen in de ochtend (plaatselijke tijd) naar het eiland White Island gevlogen. Daar wandelden ze verder naar de rand van de krater. De trip was georganiseerd via reisorganisatie Sawadee.

"Onze piloot heeft tijdens de vlucht niets meegedeeld over de toenemende vulkaanactiviteit", vertelt Minke vanuit Nieuw-Zeeland. Ze is nu in Rotorua, een stadje op het Noordereiland, zo'n 50 kilometer van White Island. 

Drie uur na het bezoek van Minke barstte de vulkaan plotseling uit. Er zijn zeker vijf doden gevallen, maar de Nieuw-Zeelandse politie houdt rekening met meer dodelijke slachtoffers. Nog zeker twintig mensen zijn vermist op het piepkleine eilandje. 

'Geen enkel moment onveilig'

Minke: "Het is een vulkaan met veel zwavelachtige gassen en op het eilandje zijn veel afzettingen. Er schijnt altijd wel activiteit te zijn van de vulkaan. We hebben een rondleiding gehad, en ik heb me op geen enkel moment onveilig gevoeld."

Het eilandje is privébezit. Hoewel het instituut voor geo-wetenschappen de vulkaan nauwlettend in de gaten houdt, wordt het niet gecontroleerd door de overheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker vijf doden bij vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland, nog veel vermisten

Minke is erg geschrokken dat het slechts een paar uur later zo vreselijk mis is gegaan. "Het kan dus blijkbaar in een split second veranderen. Toen we het nieuws hoorden, hebben we met ons reisgezelschap nergens anders meer over gepraat."

"We hebben het thuisfront meteen geïnformeerd. Die zijn ook geschrokken. De shock bij ons is groot."

Doden en gewonden

Op beelden van een camera die op de krater staat gericht, is te zien dat er mensen aan het wandelen zijn vlak voordat de vulkaan uitbarst. Er bevonden zich vermoedelijk tegen de vijftig mensen op en rond het eiland tijdens de uitbarsting, zegt de lokale politie.

Op deze foto van een getuige is het wrak van een helikopter te zien. Op deze foto van een getuige is het wrak van een helikopter te zien.

Minke heeft ook gehoord dat er minstens vijf doden gevallen zijn. "We hebben niets gehoord over Nederlanders. Wel dat er nog mensen op het eiland zijn. Die kunnen niet gered worden vanwege het gevaar van een tweede eruptie."

Volgens de laatste berichten wordt er vannacht niet meer gezocht, omdat de situatie te onveilig is. Haar vakantie doorzetten voelt dubbel voor Minke. "We zijn nog drie weken in Nieuw-Zeeland."

Reisorganisatie is geschrokken

Reisorganisatie Sawadee stelt geschrokken te zijn. "We bieden rondreizen van een maand aan, daar maakt deze vrouw ook gebruik van. De excursie naar White Island is optioneel. We hadden geen alarmerende berichten gekregen. Anders hadden we deze excursie meteen gecanceld", zegt een woordvoerder van de reisorganisatie. 

"Ten tijde van de uitbarsting hadden we geen excursie", vervolgt de woordvoerder.  "We hebben nauw contact met andere reisorganisaties. Voor zover nu bekend zijn er geen Nederlanders die met andere reisorganisaties reizen, op het eiland. Maar mensen kunnen natuurlijk ook op eigen gelegenheid naar het eiland zijn gegaan." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore