Vijf doden

Te gevaarlijk om te zoeken naar ruim 20 vermisten vulkaanramp

09 december 2019 11:15 Aangepast: 09 december 2019 13:08
De vulkaan barstte plotseling uit. Beeld © Michael Schade

Het verdriet is groot na de vulkaanuitbarsting op een eiland bij Nieuw-Zeeland. Er zijn zeker vijf doden, maar gevreesd wordt voor veel meer mensenlevens. Van ruim 20 mensen is nog niets vernomen en de omstandigheden zijn te gevaarlijk om een reddingsoperatie op touw te zetten.

Toeristen werden totaal verrast door de uitbarsting op White Island. Rond 14.00 uur plaatselijke tijd begon het, en op dat moment waren zover bekend bijna 50 mensen op het eiland.

'Geen overlevenden'

In de uren daarna konden 23 mensen van het eiland worden gehaald. Vijf van hen waren overleden, en een aantal is met brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht.

De politie heeft een aantal verkenningsvluchten uitgevoerd. Er zijn geen mensen, dood of levend, aangetroffen. Er wordt vanuit gegaan dat er geen overlevenden meer zijn.

Vermisten

Volgens politiechef John Tims is er van zeker 20 mensen nog niet duidelijk wat hen overkomen is. Er is met hen nog geen contact geweest.

Voor hulpverleners is het onmogelijk om White Island te betreden, want het is er te gevaarlijk. "We hebben ons laten adviseren door experts", zegt Tims. "De mogelijkheid bestaat dat er meer erupties komen. Zodra het kan, gaan we erheen."

Tims zegt dat er Nieuw-Zeelanders en buitenlanders betrokken zijn bij de ramp. "Onze gedachten zijn bij de vrienden en familieleden van de mensen die gewond zijn geraakt of zijn overleden."

Nederlanders

Of zich Nederlanders onder de slachtoffers bevinden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt dat uit.

Van de betrokkenen zijn sommigen afkomstig van het cruiseschip Ovation of the Seas. Mensen aan boord zijn geschokt, melden media in Nieuw-Zeeland. Tot nader order vaart het schip niet uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getuigen over dodelijke vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland: 'Het is zo enorm'

Op deze foto van een getuige is het wrak van een helikopter te zien. Op deze foto van een getuige is het wrak van een helikopter te zien.

Op beelden van een camera die op de krater staat gericht, is te zien dat er mensen lopen vlak voordat de vulkaan uitbarst. Volgens experts werd rook en as 3,5 kilometer de lucht in geschoten.

Een van de gidsen die op het eiland werkt, schrijft op Facebook dat hij net de vulkaan verliet toen die uitbarstte. Hij zegt dat een aantal collega's nog op het eiland was. "Ik hoop dat ze oké zijn."

Kort voor de uitbarsting waren er mensen in de krater Kort voor de uitbarsting waren er mensen in de krater

White Island, ook wel Whakaari genoemd, is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en heeft een beschermde status. Ieder jaar bezoeken 10.000 toeristen het eiland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore