Nieuwe premier Finland

Met 34 jaar is Sanna Marin de jongste regeringsleider ter wereld

09 december 2019 10:10
Sanna Marin nadat ze gisteravond werd gekozen tot nieuwe premier Beeld © Reuters

Sanna Marin is door haar sociaaldemocratische partij gekozen tot nieuwe premier van Finland. Het Finse parlement zal haar benoeming waarschijnlijk snel bekrachtigen.

De 34-jarige Marin was in de huidige regering minister van Transport. De vorige premier Antti Rinne stapte op nadat hij het vertrouwen van een belangrijke coalitiepartner verloor. Finland gaat gebukt onder een grote stakingsgolf en de premier kreeg veel kritiek op de manier waarop hij daarmee omging.

Jongste regeringsleider

Sanna Marin wordt met 34 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Ze ging al vroeg de politiek in en toen ze 27 jaar was werd ze al voorzitter van de gemeenteraad in Tampere, de derde stad van Finland.

Er wacht haar geen gemakkelijke taak. Ze moet zien om te gaan met de stakingen in eigen land, maar ook internationaal wordt ze al snel voor de leeuwen gegooid. Finland is tot het eind van het jaar voorzitter van de Europese Unie en later deze week is er een belangrijke Eurotop in Brussel. Daar wordt onder meer de langetermijnbegroting van de Europese Unie besproken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore