Zeker vijf doden

Getuigen over dodelijke vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland: 'Het is zo enorm'

09 december 2019 08:10 Aangepast: 09 december 2019 09:20
Deze foto maakte een toerist vanaf de boot op het moment van de uitbarsting. Beeld © Michael Schade

"Onbeschrijflijk wat er is gebeurd." De Amerikaanse Michael stond twintig minuten voor de dodelijke vulkaanuitbarsting nog met een hele groep op het Nieuw-Zeelandse eiland White Island. Hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen is nog onduidelijk. "Het is zo enorm."

Volgens de Nieuw-Zeelandse politie zijn er tenminste vijf mensen om het leven gekomen. Zo'n twintig mensen zouden worden vermist. Andere media zeggen dat er zeker honderd toeristen op het eilandje aanwezig waren toen de vulkaan op het eiland opeens uitbarstte. 

Onbeschrijflijk

Michael Schade uit San Francisco was vlak voor de uitbarsting met zijn familie op het eiland geweest. Een boot bracht hem weer terug naar het Noordereiland. Hij filmde vanaf de boot de plotselinge uitbarsting.

De paniek is op de achtergrond te horen. "Het is onbeschrijflijk. Het is moeilijk te geloven", zegt Michael.

De Amerikaanse toerist vervolgt: "We hebben op de boot die ons terug naar het vaste land bracht, gebeden voor de toeristen en reddingswerkers. We zagen een vrouw die in kritieke toestand van het eiland werd gehaald. Ze heeft het gehaald." 

Dit zijn de beelden:

Piepklein eiland

White Island is een piepklein eiland, zo'n 50 kilometer uit de kust van het Noordereiland. Het is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en is daarom populair bij toeristen. De eerste gewonden zijn intussen naar het Noordereiland gebracht. 

Wetenschappers hadden al gemerkt dat de vulkaan de laatste tijd actiever werd. Toch mochten er nog toeristen naartoe. De laatste uitbarsting was in 2001.

White Island wordt jaarlijks bezocht door zo'n 10.000 toeristen. 

Onduidelijkheid over Nederlanders

Het ministerie van Buitenlandse Zake kan nog niet zeggen of er bij de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland Nederlanders betrokken zijn. "De ambassade houdt de ontwikkelingen nauwlettend in te gaten", aldus een woordvoerder van het ministerie.

"Op dit moment is er nog geen specifieke informatie beschikbaar."  

Het is eiland is enorm toegetakeld door de uitbarsting. Het is eiland is enorm toegetakeld door de uitbarsting.

'Het is echt enorm'

Een andere getuige, George Walker, zegt tegen Nieuw-Zeelandse media: "Het is echt enorm. Er komt heel veel rook uit de vulkaan. Het as valt naar beneden." 

Volgens getuigen zijn er er overal hulpdiensten. "Het is een trieste dag", zegt een andere getuige. 

Volgens een vulkanoloog was de kans op een uitbarsting 'significant', maar mochten de toerist nog wel gewoon het eiland op.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore