Tientallen gewonden

Zeker vijf doden bij vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland, nog veel vermisten

09 december 2019 05:26 Aangepast: 09 december 2019 10:13
De vulkaan barstte plotseling uit. Beeld © Michael Schade

Bij een vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland zijn zeker vijf doden gevallen. De Nieuw-Zeelandse politie houdt er rekening mee dat er meer dodelijke slachtoffers zijn.

Er zijn 22 mensen gewond geraakt. Ze hebben allen brandwonden, meldt de regionale ambulancedienst. Inmiddels zijn 23 mensen van het eiland gehaald. Er worden nog enige tientallen mensen vermist, maar het exacte aantal is niet bekend. 

Diverse nationaliteiten

De doden en gewonden zouden uit verschillende landen afkomstig zijn. Of zich Nederlanders onder de slachtoffers bevinden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt dat uit.

Volgens de autoriteiten is het momenteel te gevaarlijk om de vulkaan op White Island in de Bay of Plenty in het noordoosten van Nieuw-Zeeland op te gaan. "Het eiland is momenteel bedekt met as en vulkanisch materiaal", laat John Tims weten, die de leiding heeft over de reddingsoperatie. 

 

Camerabeelden

Op beelden van een camera die op de krater staat gericht, is te zien dat er mensen lopen vlak voordat de vulkaan uitbarst. Er bevonden zich tegen de vijftig mensen op en rond het eiland tijdens de uitbarsting, zegt de lokale politie. Eerdere berichten hadden het over honderd mensen.

Een van de gidsen die op het eiland werken, schrijft op Facebook dat hij net de vulkaan verliet toen die uitbarstte. Hij zegt dat een aantal collega's nog op het eiland was. "Ik hoop dat ze oké zijn."

Kort voor de uitbarsting waren er mensen in de krater Kort voor de uitbarsting waren er mensen in de krater

Reddingshelikopters

Verscheidene reddingshelikopters zijn in de buurt, en hulpdiensten staan gereed in de haven van Tauranga op het Noordereiland.

Premier Jacinda Ardern sprak over de uitbarsting tijdens haar wekelijkse kabinetsvergadering. "Al onze gedachten zijn bij de getroffenen", zei ze.

Archieffoto Archieffoto

Populair

De Maori-naam voor White Island is Whakaari. Het is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en heeft een beschermde status.

Het eiland is vanwege zijn vulkanische activiteit, zoals rook en kokende modderpoelen, populair onder avontuurlijke toeristen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getuigen over dodelijke vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland: 'Het is zo enorm'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore