Vreselijke omstandigheden

Telefoontje uit brandend gebouw in India: 'Ineens werd het stil'

08 december 2019 17:44 Aangepast: 08 december 2019 18:10
Deze man is net op tijd uit het brandende gebouw gered Beeld © AFP

De telefoon van Mehboob Alam ging om 17.04 uur. Het was zijn 38-jarige neef Mohammad Imran, die smeekte om gered te worden uit het brandende gebouw waarin hij werkte. Een minuut later werd de verbinding verbroken.

"Ineens was het stil", zegt Alam. Hij rende zo hard als hij kon naar zijn neef die zich bevond in de brandende fabriek in een drukbevolkt gedeelte van de Indiase miljoenenstad New Delhi. Rond het brandende gebouw hadden zich veel mensen verzameld. Uit het gebouw kwam luid geschreeuw. Mohammad Imran bevond zich binnen.

"Ik voelde gelijk dat hij het niet zou hebben gehaald", zei zijn neef Mehboob Alam. Imran, vader van twee kinderen, was een van de zeker 43 mensen mensen die om het leven zijn gekomen door de brand in het vier verdiepingen tellende gebouw.

Een slachtoffer wordt uit de fabriek gehaald Een slachtoffer wordt uit de fabriek gehaald

De echtgenoot van Noor Jehan, Ain-ul-Haq, werkte in dezelfde fabriek. Iemand vertelde haar dat ze zijn lichaam had zien liggen in het mortuarium van een lokaal ziekenhuis. Wanhopig liep ze door het ziekenhuis en schreeuwde de naam van haar man.

De meeste slachtoffers zijn moslimmigranten uit de arme grensstaat Bihar in Oost-India. Ze maakten voor een loon van zo'n 150 roepies (2 euro) per dag handtassen, petjes en andere kledingstukken. 

Giftige gassen

Toen het vuur uitbrak, sliepen de meeste arbeiders tussen twee lange diensten in. De brand zou veroorzaakt zijn door kortsluiting. De slachtoffers kwamen vooral om het leven door het inademen van giftige gassen. Volgens overlevenden lag het gebouw vol met onbewerkt plastic.

De eigenaar van het fabriekspand is aangehouden. Hij wordt verdacht van moord.

Hulpverleners hadden moeite om de brand te bereiken Hulpverleners hadden moeite om de brand te bereiken

Mohammad Naushad was als een van de eersten bij de brand. Hij zegt minstens tien mensen op zijn schouders het pand te hebben uitgedragen.

Ook de brandweer redde tientallen mensen. Volgens Naushad hadden dat er veel meer kunnen zijn als de hulpverleners niet waren belemmerd door een boze menigte en tientallen riksja's en fietsen die de weg in de smalle steegjes rond de fabriek belemmerden.

Vreselijke omstandigheden

Babar Ali (32) wist net op tijd zijn schoonzus Maisuma Bibi wakker te maken. Zij sliep op de eerste verdieping van de handtassenfabriek.

Ali, die zelf ook in het gebouw werkte, zegt dat het leven van de arbeidsmigranten in de fabrieken een grotere tragedie is dan de brand zelf. "Ze werken in vreselijke omstandigheden voor een hongerloon. Hun enige fout was dat ze arm waren. Niemand wil op zo'n drukke plek werken en slapen."

Rond de fabriek verzamelde zich een grote menigte Rond de fabriek verzamelde zich een grote menigte

Het zou niet de enige fabriek zijn in deze buurt waar het niet zo nauw wordt genomen met de veiligheidsvoorschriften. Vaak is de ventilatie zeer slecht.

Brandmelders

In hetzelfde deel van de stad kwamen in februari ook 17 mensen om door een brand in een hotel. De brand begon in een illegale keuken op het dak.

Ismail Ahmad, die een kleine kartonfabriek runt naast de locatie van de brand van vandaag, zegt dat deze tragedie hem bezorgd maakt over de 20 mensen die in zijn fabriek werken. "Ik wil brandmelders ophangen en een beter ventilatiesysteem," zegt hij.

Maar voor de familieleden van de 43 mensen die hun leven hebben verloren, komen veiligheidsmaatregelen te laat. "Mijn neef is nu dood. Wie moet ik de schuld geven", vraagt hij zich af.

Vrouwen treuren om slachtoffers Vrouwen treuren om slachtoffers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore