Tienduizenden betogers

Opnieuw protesten in Hongkong, nu met toestemming van politie

08 december 2019 12:08
De meeste actievoerders zijn in het zwart gekleed. Beeld © AFP

Tienduizenden demonstranten zijn vandaag in Hongkong weer de straat opgegaan om te protesteren tegen de invloed van China. Het is voor het eerst sinds half augustus dat de politie het verzoek om te demonstreren heeft goedgekeurd.

De meeste actievoerders zijn in het zwart gekleed. Veel van hen dragen spandoeken met 'Free Hongkong' en 'Stand with Hongkong'.

Goedkeuring

Van de politie mocht de Civil Human Rights Front (CHRF), de organisatie achter het protest, de afgelopen maanden bijeenkomsten houden, maar geen grote demonstraties. Verschillende ongeautoriseerde demonstraties liepen uit tot hevige conflicten tussen demonstranten en politie. Het is voor het eerst sinds maanden dat de politie deze demonstratie wel heeft goedgekeurd.

De demonstranten zijn veelal in het zwart gekleed. De demonstranten zijn veelal in het zwart gekleed.

Anti-China protesten

De demonstraties in Hongkong begonnen halverwege maart als protest tegen een uitleveringswet met China. Leider Carrie Lam van Hongkong heeft begin september deze controversiële uitleveringswet formeel teruggetrokken. De protesten zijn inmiddels veranderd in anti-China protesten.

De mars van vandaag wordt gezien als test om te kijken of er na maandenlange gewelddadige onrust nog steeds steun is voor de protestbeweging. De tienduizenden betogers bewijzen dat door hun frustratie over de huidige regering massaal te laten zien.

Demonstranten Hongkong zeggen sorry tegen toeristen voor gewelddadige demonstraties

De demonstranten in Hongkong boden een maand geleden nog hun excuses aan aan reizigers omdat op de luchthaven van de stad het protest flink uit de hand liep.

Betogers opgepakt

In de aanloop naar de betoging van vandaag pakte de politie acht mannen en drie vrouwen op. Ze namen hierbij messen, een semi-automatisch pistool, vuurwerk en kogels in beslag.

Sinds juni zijn er ruim negenhonderd demonstraties en andere protestacties in Hongkong geweest. In die periode zijn bijna zesduizend mensen opgepakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse studenten terug uit Hongkong: 'Deze chaos had ik niet verwacht'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore