Ga naar de inhoud
Decembermoorden

Bouterse toch in beroep tegen veroordeling in proces Decembermoorden

De Surinaamse president Desi Bouterse tussen zijn aanhangers tijdens een partijbijeenkomst. Beeld © ANP

De Surinaamse president Desi Bouterse gaat in beroep tegen zijn veroordeling in het proces over de Decembermoorden. Dat heeft zijn advocaat gezegd. Er was deze week verwarring over.

Bouterse heeft de Krijgsraad bedankt voor zijn veroordeling, want het vonnis heeft, volgens hem, de eenheid binnen zijn Nationale Democratische Partij (NDP) vergroot. Dat zei hij tijdens een partijbijeenkomst in Paramaribo.

De opkomst van de NDP-leden was groot. Naar schatting waren er binnen en buiten het partijgebouw zeker vierduizend aanhangers aanwezig.

Bouterse
Lees ook:
Bouterse reageert op veroordeling Decembermoorden: het zat eraan te komen

De Surinaamse president werd vorige week vrijdag veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn aandeel in de Decembermoorden. Tijdens zijn veroordeling was Bouterse op staatsbezoek in China. Bij terugkomst werd hij opgewacht door 1500 aanhangers

'Veroordeling is overwinning voor alle Surinamers'

00:48
Emoties kwamen los bij de nabestaanden.

Bouterse laat zich door de veroordeling niet uit het veld slaan. Hij hoopt volgend jaar herkozen te worden voor een derde termijn als president. Desi Bouterse heeft beroep aangetekend tegen zijn veroordeling. Door dat beroep is hij formeel verdachte en kan hij zich verkiesbaar stellen.

Decembermoorden

De zaak van de Decembermoorden draait om het martelen en doodschieten van vijftien politieke tegenstanders van Desi Bouterse. Dat gebeurde op 8 december 1982. Twee jaar eerder was Bouterse aan de macht gekomen na een staatsgreep, die hij samen met vijftien andere sergeanten pleegde.

Aanhangers
Lees ook:
Aanhangers en ministers naar vliegveld voor Desi Bouterse