Onderzoek terrorisme

Saoedische student schiet drie mensen dood op legerbasis VS

06 december 2019 21:58 Aangepast: 06 december 2019 21:59
Archieffoto Trump. Hij noemde de schietpartij een "vreselijke gebeurtenis" Beeld © AFP

Bij een schietpartij op een Amerikaanse legerbasis zijn zeker drie doden en acht gewonden gevallen. De dader is een leerling van de Saoedische luchtmacht.

Iets voor 7 uur vanochtend (plaatselijke tijd) kreeg de politie in Florida een melding dat er een schutter rondliep op de Naval Air Station Pensacola. Er is in verband met het onderzoek nog weinig naar buiten gebracht over wat er precies gebeurd is, maar wel is bekend dat de politie de dader heeft neergeschoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump houdt klein aantal militairen in Syrië

Het gaat om een Saoediër die trainingen volgde op de basis. Dat kunnen soldaten van militaire bondgenoten op verschillende plekken in Amerika doen. "Er zullen duidelijk veel vragen rijzen over het feit dat deze persoon een vreemdeling is, deel uitmaakt van de Saoedische luchtmacht en dan hier op onze grond traint," zei de gouverneur van Florida, Ron DeSantis in een reactie.

Hij benadrukte dat de man 'dezelfde nationaliteit heeft als vijftien van de negentien mannen die betrokken waren bij de aanslagen van 9/11 en van wie sommigen naar de vliegschool in Florida gingen',

'Saoedische volk houdt van Amerikanen' 

President Donald Trump heeft vrij snel contact gehad met koning Salman van Saudi-Arabië. Salman belde om zijn condoleances over te brengen en zijn medeleven te betuigen aan de families en vrienden van de slachtoffers. 

De koning zei volgens Trump dat 'het Saoedische volk woedend is op de barbaarse acties van de schutter en dat deze op geen enkele manier de gevoelens vertegenwoordigen van het Saoedische volk, dat van de Amerikanen houdt'.

Er is nog niets bekend over het motief van de dader, maar een link met terrorisme wordt op dit moment onderzocht. 

Het is overigens de tweede schietpartij op een marinebasis in drie dagen. Woensdag schoot een Amerikaanse matroos op marinebasis Pearl Harbor in Hawaï twee mensen dood en verwondde er een. Daarna beroofde hij zichzelf van het leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore