Twee onschuldige doden

Kritiek op optreden agenten bij wilde achtervolging in VS

06 december 2019 21:04
Agenten schieten op de bestelbus vanachter een auto met daarin een onschuldige bestuurder

De kritiek op de agenten die betrokken waren bij de wilde schietpartij, waarbij onder meer een pakketchauffeur en onschuldige automobilist om het leven kwamen, neemt fors toe. Nabestaanden van de chauffeur noemen de agenten 'krankzinnig'.

"In plaats van te praten, openden ze gelijk het vuur. Ze hadden eenvoudig dekking kunnen hebben houden achter de politieauto's", zegt een broer van de chauffeur. Zijn ander broer noemt de agenten 'schietgraag'. 

Gijzeling

Twee mannen gijzelden vannacht na een overval een pakketchauffeur van UPS en dwongen hem met hen weg te rijden. Een enorme politieachtervolging, met enkele tientallen politieauto's, gefilmd vanuit een helikopter en live uitgezonden op televisie, volgde.

Die eindigde in een drama: toen de vluchtauto zich klem reed bij een verkeerslicht, openden tientallen agenten het vuur op het bestelbusje, terwijl ze wisten dat er een gijzelaar aan boord was en ze zich tussen tientallen andere auto's bevonden. Enkele agenten gebruikten zelfs de auto's van onschuldigen als schild en schoten van daaruit op de bestelbus. 

Niet alleen de twee overvallers, maar ook de gegijzelde chauffeur een een onschuldige automobilist kwamen in de kogelregen om het leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gegijzelde pakketchauffeur en voorbijganger doodgeschoten bij vuurgevecht na overval

Een woordvoerder van de FBI weigert in te gaan op de vraag of de twee door politiekogels zijn omgekomen. Die vraag is volgens hem 'ongepast', zo vroeg in het onderzoek. De lokale politiecommandant zegt dat de schuld van de dood hoe dan ook bij de overvallers ligt.  

'Soldaatje spelen'

Inmiddels komt de kritiek op de agenten ook vanuit verschillende kranten. "Een van de meest gruwelijke voorbeelden van overreactie door de politie", schrijft columnist Michael Cohen van de Boston Globe, die verder opmerkt dat de tientallen agenten compleet ongecoördineerd leken te handelen.

Zijn collega Brandon Friedman (New York Daily) heeft het over ongetrainde agenten die soldaatje speelden. "Ze doodden een gijzelaar en een omstander en scheppen vervolgens op dat er geen agent is omgekomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore