Mazelen-epidemie

Anti-vaxxer gearresteerd in strijd tegen dodelijke mazelenuitbraak Samoa

06 december 2019 13:51 Aangepast: 06 december 2019 14:51
Er zijn al tientallen mensen om het leven gekomen op Samoa door mazelen.

In de strijd tegen de zeer dodelijke uitbraak van de mazelen in de eilandenstaat Samoa heeft de overheid een opmerkelijke stap genomen. De regering heeft een man gearresteerd die actievoerde tégen het inenten tegen de dodelijke ziekte. Zeker 63 mensen, vooral jonge kinderen, zijn sinds het begin van de uitbraak gestorven aan de mazelen.

De anti-vaxxer Edwin Tamasese is volgens de BBC aangeklaagd voor opruiing tegen de overheid. Diezelfde overheid wijt de snelle verspreiding van de zeer besmettelijke ziekte aan mensen die valse informatie verspreiden en beweren dat inentingen gevaarlijk zijn. Samoa heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft vaccineren verplicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen doden door uitbraak mazelen Samoa

Dood en verderf door mazelen op Samoa: ook Elsie verloor dochter

Een massale mazelenuitbraak houdt de eilandengroep Samoa in zijn greep. Er zijn al zeker 53 mensen overleden, onder wie 48 jonge kinderen. Ook moeder Elsie verloor haar dochter van 18 maanden.

Valse informatie

Mazelenpatiënten hebben koorts, uitslag en moeten hoesten. Tegen de ziekte bestaat een goed werkend vaccin, maar vanwege valse informatie over inentingen die de laatste jaren vooral op sociale media de kop opsteken, loopt het aantal gevaccineerden terug.

De gearresteerde Edwin Tamese is een fervent tegenstander van inentingen. Hij is erg actief op Facebook en pleit daar voor het gebruik van plantenextracten tegen de ziekte. Op Facebook noemde hij het vaccinatieprogramma 'de grootste misdaad tegen onze bevolking' en dat vitamine C de besmette kinderen kon genezen.

Dood jonge kinderen

De lage vaccinatiegraad in het eilandenrijk is gedeeltelijk het gevolg van de dood van twee jonge kinderen in 2018. Die kinderen stierven toen verpleegkundigen ze per ongeluk met spierverslappers injecteerden in plaats met vaccins. Desondanks wakkerde het de angst voor vaccins aan onder de bevolking. Die angst werd verder aangewakkerd door anti-vaxxers zoals Tamese.

Vaccinaties zijn niet de enige manier die de overheid op Samoa gebruikt om de uitbraak in te dammen. Eerder deze week werden ongevaccineerde families gevraagd om een rode vlag buiten hun huis te hangen, zijn scholen gesloten en zijn kinderen onder de 17 niet welkom bij publieke bijeenkomsten.

Rode vlag bij huizen ongevaccineerde gezinnen op Samoa

Op de eilandengroep Samoa hebben ze iets nieuws bedacht om de mazelenuitbraak tegen te gaan. De uitbraak kostte al aan zeker 60 mensen het leven. De premier heeft iedereen twee dagen vrij gegeven, zodat iedereen thuis is om gevaccineerd te worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore