Medisch toerisme

Ziek en toe aan vakantie? Noord-Korea ziet je graag komen

06 december 2019 13:47 Aangepast: 06 december 2019 13:54
Een van de nieuwe Noord-Koreaanse resorts Beeld © AFP

Oogoperaties, tandartsbehandelingen en kuren tegen gewrichtspijn. Binnenkort kun je er allemaal voor terecht in Noord-Korea. Als het aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un ligt dan. Door middel van grote investeringen in medisch toerisme hoopt het land zieke buitenlanders te lokken.

Rond warmwaterbronnen moeten grote gezondheidsklinieken worden gebouwd. Toeristen met allerlei kwalen kunnen daar dan terecht voor een behandeling. Het mineraalwater uit die bronnen kan volgens Noord-Korea onder meer helpen bij huid- en hartaandoeningen. 

Geen sancties

Het is logisch dat Noord-Korea zich op deze toeristen richt, zegt Yang Moo-jin, een professor in Noord-Korea studies tegen persbureau Reuters. Het privétoerisme is namelijk een van de weinige onderdelen die niet wordt geblokkeerd door sancties die aan Noord-Korea zijn opgelegd vanwege haar nucleaire programma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Noord-Korea steelt 2 miljard met hacks op banken en cryptobeurzen'

Toeristen zijn daarom een grote, en een zeldzame, bron van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Dit jaar hebben naar schatting al zo'n 350.000 Chinezen een bezoek gebracht aan het land. Dat zou de staatskas ruim 158 miljoen euro hebben opgeleverd. 

Propaganda

Volgens Moo-Jin richten de pijlen zich daarom ook voornamelijk op Chinese toeristen. "Het is propaganda om de vooruitgang die Noord-Korea boekt in de gezondheidszorg te laten zien. Er worden dingen aangeboden die je alleen in de Oosterse geneeskunde terugziet. De kans is daarom groot dat dit veel Chinezen aanspreekt." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leider Noord-Korea houdt opvallende fotoshoot en dreigt Trump met raketaanval

Het is wel opvallend dat Noord-Korea investeert in de medische voorzieningen voor toeristen. Uit een recent rapport bleek dat de gezondheidszorg voor de inwoners van het land ernstig tekortschiet. 

Extra inkomen

Lokale artsen zouden nauwelijks materiaal tot hun beschikking hebben en daarom niet tot een advies kunnen komen over wat er moet gebeuren. Maar ook in de staatsziekenhuizen is de zorg volgens het rapport ver onder de maat. 

Leider Kim bezocht vorige maand een warmwaterresort in het bergstadje Yangyok. Volgens hem gaan de warmwaterresorts voor extra inkomen zorgen, waardoor de economie van Noord-Korea weer zelfredzaam kan zijn. 

De Noord-Koreaanse leider inspecteert het resort De Noord-Koreaanse leider inspecteert het resort

Schone schijn: Noord-Korea doet alsof het alles zelf maakt

Door proeven met kernwapens en raketten leeft Noord-Korea al meer dan 10 jaar onder zware internationale sancties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore