Te weinig ijs

Russisch dorp houdt kinderen binnen: 56 hongerige ijsberen in de buurt

06 december 2019 09:35 Aangepast: 06 december 2019 09:40
De dieren zouden ondervoed zijn. Beeld © Wereld Natuur Fonds

Een dorp in het uiterste noordoosten van Rusland wordt bedreigd door 56 hongerige ijsberen. Die kunnen vanwege het gebrek aan ijs niet jagen, dus zoeken ze hun heil in de buurt van het dorp.

De beren zijn gespot in de buurt van Ryrkajpi. Door de voor december ongebruikelijk hoge temperaturen kunnen de beren nog niet de Tsjoektsjenzee op om op zeehonden te jagen. Ze zoeken nu wanhopig op het land naar voedsel.

Het is momenteel -11 graden in de regio Tsjoekotka. Dat is niet koud genoeg om de zee te laten bevriezen. Pas als er genoeg ijs ligt kunnen ijsberen op zeehondenjacht.

Volgens de Russische tak van het Wereld Natuur Fonds (WNF) is het probleem ontstaan door de opwarming van de aarde. De dieren zouden zwaar ondervoed zijn. Dat maakt ze gevaarlijk voor de inwoners van Ryrkajpi.

Kinderen van straat

Speciale patrouilles moeten voorkomen dat de dieren het dorp bereiken. Voor de zekerheid worden alle kinderen in het dorp met bussen naar school gebracht.

IJsberen zijn een beschermde diersoort in Rusland en mogen niet geschoten worden. 

Er bevinden zich vaker ijsberen in de buurt van het dorp, maar 56 tegelijk is volgens het WNF uitzonderlijk. In februari zwierven er ook al ijsberen rond in de regio, maar lang niet zoveel.

Ryrkajpi op de kaart:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore