Impeachment

Voorzitter Huis van Afgevaardigden: er is genoeg voor aanklachten tegen Trump

05 december 2019 16:42 Aangepast: 05 december 2019 17:19
Nancy Pelosi. Beeld © EPA

Er is voldoende grond om de afzettingsprocedure tegen president Trump formeel in gang te zetten. Dat zegt de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Ze heeft de voorzitter van de commissie voor Justitie van het Huis gevraagd aanklachten op te stellen die tot afzetting zouden moeten leiden.

Volgens Pelosi heeft Trump in strijd met de grondwet gehandeld en zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik voor eigen politiek gewin. "In de Verenigde Staten staat niemand boven de wet", aldus de Democrate die op een meerderheid van haar partij in het Huis kan rekenen.

Kansloos

Trump twitterde eerder op de dag dat de Democraten eens moeten opschieten met hun kansloze 'impeachment'. Breng hem snel in de Senaat en dan kan het land weer aan het werk, zei Trump.

Nadat het Huis van Afgevaardigden heeft gestemd, moet de Senaat beslissen of de president wel of niet wordt afgezet. Trump is ervan overtuigd dat de Senaat, die wordt gedomineerd door Republikeinen, dat niet zal doen.

Het Huis van Afgevaardigden moet in een stemming bepalen of het gehoor geeft aan het verzoek van Pelosi. Pelosi zei niet te weten hoe snel het Huis hiertoe overgaat.

Zo zit het met de impeachment van Trump:

Je hoort er steeds over. Trump wordt 'impeached'. Maar wat betekent dat, en wat zou hij verkeerd hebben gedaan? Correspondent Erik Mouthaan neemt het met je door.

Volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan zat deze stap eraan te komen. "Het is de volgende formele stap in het proces van impeachment. Ondertussen gaan de hoorzittingen gewoon door."

Druk op de ketel

In de aanklachtartikelen komen twee zaken te staan, zegt Mouthaan: dat Trump een ander land onder druk heeft gezet voor zijn eigen politiek gewin én dat hij het onderzoek daarnaar vervolgens heeft tegengewerkt. Mouthaan vermoedt dat Pelosi nu al de artikelen voor vervolging laat opstellen om de druk op de ketel te houden. "De Democraten willen zaken afronden en de publieke opinie voor zich winnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump komt niet naar juridische commissie in impeachment-onderzoek

Hij verwacht dat het Huis van Afgevaardigden in de week van 16 december over de impeachmentartikelen stemt. Daarna moet de Senaat erover stemmen. "Daar heeft de partij van Trump, de Republikeinse partij, de meerderheid en die stemt naar verwachting tégen de afzetting van de president."

'Publieke opinie amper veranderd'

Want er is iets opmerkelijks, zegt Mouthaan. "In de afgelopen tijd is er niemand anders gaan denken over de impeachment van Trump. Democraten zijn voor afzetting en Republikeinen zijn tegen. De publieke opinie is amper veranderd."

Al met al is de kans volgens Mouthaan 'echt heel klein' dat Trump wordt afgezet. "De Democraten willen met dit hele proces drie dingen duidelijk maken: het eerste is dat het echt heel erg is wat Trump heeft gedaan."

"Daarnaast willen ze de president zo veel mogelijk beschadigen in een verkiezingsjaar en zo de kansen vergroten dat een Democraat de presidentsverkiezingen wint. De derde reden is dat ze hun belofte aan de Democratische achterban willen vervullen, dat ze al het mogelijke tegen Trump zullen doen wat in hun macht ligt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump mengt zich op Twitter in impeachmentverhoren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore