Landverrader

Republikeinse congreskandidaat uit doodsbedreiging tegen Ilhan Omar

05 december 2019 09:17 Aangepast: 11 december 2019 08:24
Ilhan Omar Beeld © ANP

Een Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse congres roept op tot het ophangen van Democratisch congreslid Ilhan Omar. Dit deed hij in een e-mail die was bedoeld als oproep voor nieuwe donateurs van zijn campagne.

De politicus uit Florida, George Buck, beschuldigt de in Somalië geboren politica Omar in het geheim voor Qatar te werken. Hierdoor zou ze een landverrader zijn. In de brief staat: "We moeten deze verraders ter plaatse ophangen." Op welke andere verraders hij doelt, wordt niet duidelijk.

Landverraders berechten

Toen Buck in eerste instantie geconfronteerd werd met de woorden uit de campagnebrief, ontkende hij deze te hebben geschreven. Volgens hem zou de brief door zijn campagnemanager zijn opgesteld.

Later op de dag liet de Republikein aan een lokale krant weten toch achter de brief te staan. "Tegen iedereen die verraad pleegt tegen de Verenigde Staten moeten alle mogelijke wettelijke middelen worden ingezet", verklaarde hij.

'Stuur haar terug!' - aanhangers Trump vallen ook Congreslid aan

Op een campagnebijeenkomst scandeerden aanhangers van Donald Trump dat congreslid Ilhan Omar terug moet naar haar eigen land; zij woont sinds 1992 in de VS. Omar rondde twee universitaire opleidingen af en is sinds 2019 lid van het Amerikaanse Congres.

Dit is niet de eerste keer dat de islamitische Omar wordt aangevallen door Republikeinse politici. Afgelopen week riep een andere Republikeinse politica ook op tot het ophangen van Omar, die sinds haar aantreden in het congres aan talloze aanvallen en doodsbedreigingen is onderworpen.

Ook president Donald Trump opende eerder een aanval richting de politica. Tijdens een toespraak in haar thuisstaat Minnesota noemde hij haar een fraudeur en een schande voor het land. "Waarom laten jullie 'zo iemand' Minnesota vertegenwoordigen?" vroeg hij zich daar hardop af. Waarna de zaal scandeerde: 'stuur haar terug'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trap niet in afleiding!', zeggen politici na tweets Trump

Uit wervingsprogramma gezet

Toch hebben veel Republikeinen, inclusief de fractieleider van de Republikeinse Partij Kevin McCarthy, zichzelf van Buck gedistantieerd. McCarthy besloot Buck ook uit een speciaal wervingsprogramma te zetten. Dit 'Young Guns'-programma traint en ondersteunt kandidaten in de race voor het congres.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore