Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Politieke thriller

Moord op Georgiër zorgt voor spanningen tussen Rusland en Duitsland

04 december 2019 21:19
Onderzoek na de liquidatie in Berlijn. Beeld © AFP

Het klinkt als het script van een nieuwe politieke thriller: Duitsland wijst twee Russische diplomaten uit na een curieuze moord. Vandaag gebeurde het echt. Duitsland doet dit na de moord op de Georgiër Zelimchan Changosjvili, afgelopen augustus in Berlijn.

Changosjvili was een 41-jarige man met de Georgische nationaliteit. Hij liep afgelopen augustus door een park in de Duitse hoofdstad Berlijn. De Georgiër werd onder vuur genomen door een man op een fiets en overleed. 

Tweede Tsjetsjeense Oorlog

Het was niet de eerste keer dat Changosjvili een aanslag meemaakte. In Rusland en Oekraïne is meerdere keren een poging gedaan om hem te doden. Dat had waarschijnlijk te maken met zijn rol in de Tweede Tsjetsjeense Oorlog.

Changosjvili is van origine Tsjetsjeens en vocht aan die zijde tegen Rusland in de oorlog. Volgens Duitsland-correspondent Jeroen Akkermans kan dat met zijn dood te maken hebben. "De verkeerde mensen zijn zijn vijanden geworden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Met Tsjetsjenië heeft Rusland een staat binnen een staat'

Hij besloot daarom in 2016 politiek asiel aan te vragen in Duitsland. Changosjvili was in afwachting van de asielprocedure en hoopte zo een volgende aanslag te ontkomen. Dat is niet gelukt.

'Er is een groter belang'

Dat Rusland iets te maken heeft met de dood van Changosjvili, is volgens Akkermans aannemelijk nu Duitsland de twee diplomaten uitwijst. "Dat is een allerlaatste middel. Ook heeft de landsadvocaat de zaak overgenomen. Het is geen criminele zaak meer, maar eentje van hoger niveau. Het laat zien dat er een groter belang is dan alleen het belang van Berlijn."

Er zijn meer aanwijzingen dat Rusland achter de moord zit. Zo reisde de verdachte eerst naar Parijs en ging hij vervolgens verder met de trein naar Berlijn. Daarbij maakte hij met een echt paspoort gebruik van een Schengenvisum. "Dat zijn allemaal indicaties dat hij van hogerhand is gestuurd", zegt Akkermans. Maar het meest opvallende is een andere moord in de Russische hoofdstad Moskou; door dezelfde verdachte én op een fiets.

De verdachte werd voor deze moord op een Russische opsporingswebsite gezet. Zonder dat het tot een arrestatie kwam, werd hij daar ook weer vanaf gehaald. "Dat gaf aan dat er meer aan de hand is. Je kunt bijvoorbeeld ook een moordenaar rekruteren om huurmoorden uit te voeren. De landsadvocaat van Duitsland denkt dat ook", zegt Akkermans.

Valse naam

Op dat moment gingen ook de alarmbellen af bij het journalistieke platform Bellingcat. De moord leek erg op een vergelijkbare zaak in Groot-Brittannië: de vergiftiging van Sergej Skripal en zijn dochter. Bellingcat begon toen een onderzoek naar de verdachte. Wat blijkt: de verdachte is de 54-jarige Russische staatsburger Vadim Krasikov. Niet Andrejevitsj Sokolov, de valse naam waarmee hij in Duitsland verbleef.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bellingcat komt met bewijs: 'Skripal-verdachte is Russische kolonel'

Duitsland stuurt nu twee Russische diplomaten weg omdat Moskou niet zou meewerken aan het oplossen van de moord. De diplomatieke spanningen tussen de twee landen loopt daardoor op. "Je kan er op wachten dat Rusland ook een of twee Duitse diplomaten uitzet", zegt Akkermans.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde volgens Akkermans 'zoals typisch is voor Merkel'. "De Duits-Russische betrekkingen zijn naar verhouding goed. Merkel is geen vriendin van Poetin, maar er is haar veel aan gelegen om die relaties te verbeteren. Ze wil geen olie op het vuur gooien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kremlin ontkent betrokkenheid bij liquidatie Georgiër in Berlijn

De bondskanselier reageerde vandaag: "Ik denk dat de uitwijzing van de diplomaten geen effect zal hebben op het overleg dat Duitsland en Rusland maandag met elkaar hebben." Dan zitten Poetin en Merkel namelijk samen met de leiders van Oekraïne en Frankrijk om de tafel in Parijs om te praten over de situatie in Oost-Oekraïne.

Volgens Akkermans zal Merkel maandag niet van de gelegenheid gebruik maken om de moord op Changosjvili met Poetin te bespreken. "Ze wil vrede bewaren en moet daarvoor alle zeilen bijzetten."

Skripal: spil in diplomatieke oorlog tussen Rusland en het Westen

Sindsdien zijn dood ontspint zich een mysterieus verhaal, rond een geheim Russisch gif, spionnen en ernstige beschuldigingen aan het adres van Moskou.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore