Vier jaar verbannen

Weer geen Rusland op Olympische Spelen? 'Het zou terecht zijn'

08 december 2019 19:08 Aangepast: 14 februari 2020 14:51
De Russische hoogspringer Ivan Oechov raakte eerder dit jaar zijn olympische titel uit 2012 kwijt na overtreden dopingregels Beeld © ANP

Opnieuw dreigt een enorme dopingstraf voor Rusland. Maandag besluit het mondiale anti-dopingbureau WADA of Rusland wordt geschorst voor internationale toernooien voor vier jaar. De straf hangt in de lucht omdat er gesjoemeld is met data in het dopinglab van Moskou. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit zou een straf van vier jaar meer dan terecht zijn.

De aanbevelingen die een onderzoekscommissie eerder deed zijn snoeihard: vier jaar geen Russische sport op internationale toernooien. In het rapport kwam een beeld naar voren van vergaande manipulatie van dopingdata, waar verschillende partijen bij betrokken waren.

Als WADA de aanbevelingen overneemt, dan betekent het dat Rusland niet meedoet aan de volgende twee Olympische Spelen.

Rusland kan de straf accepteren of als laatste optie: het voorleggen aan het internationaal sporttribunaal CAS. In beide gevallen is de kans groot dat Rusland jaren wordt uitgesloten van internationale toernooien, omdat er duidelijke bewijzen tegen de Russen zijn.

Herman Ram is voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit, het overheidsorgaan dat strijdt tegen doping in sport. RTL Nieuws legde hem vijf stellingen voor over de mogelijke schorsing van Rusland.

1. Het is terecht als Rusland wordt geschorst

"Wat mij betreft wel. Ik vind de aanbevelingen van de CRC (onderzoekscommissie van WADA, red.) correct. Rusland heeft zich op wel heel erg schandelijke wijze gedragen op gebied van hun verplichtingen. En het is niet de eerste keer."

"Het antidopingwerk is een internationaal gebeuren. Als een land als Rusland daarbij de zaak flest, heeft dat gevolgen voor andere sporten, ook in Nederland. Daarnaast is er betrokkenheid van de overheid en de Russische anti-dopingautoriteit. Je ziet daar een totale samenhang van die twee. Dat maakt het uniek."

2. Het WADA heeft veel te lief en langzaam gehandeld in het geval van Rusland

"Vorige keer vonden wij dat wel, we hadden op meer doortastendheid gehoopt. Nu is de situatie anders op twee punten: het is niet de eerste keer dat Rusland dit doet. Tweede punt is dat regelgeving is uitgebreid. WADA was altijd ingericht op dopinggebruik van sporters en begeleiders, maar niet op een staat die daar een rol in speelt. Nu zijn die mogelijkheden er wel en ik hoop dat WADA nu doorpakt."

3. Het is oneerlijk dat ook de schone sporters uit Rusland mogelijk worden uitgesloten

"Er moet altijd de mogelijkheid zijn voor individuele sporters om wel deel te nemen. Maar in dit geval moeten we wel hoge eisen stellen en moeten ze uiteraard onder neutrale vlag meedoen."

"Bijvoorbeeld een Russische sporter die buiten Rusland traint en sport en kan aantonen dat hij of zij regelmatig gecontroleerd is, dan ben ik er niet tegen om die mee te laten doen. Je kunt wel je best doen om de goeden van de slechten te scheiden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russen bereiden zich gewoon voor op Tokio 2020

4. Sporters uit andere landen gebruiken ook doping, die landen zouden ook moeten worden uitgesloten

"Het grote verschil is dat de regering in Rusland zo'n grote rol speelde. Als je dat ook in een ander land kunt aantonen, ben ik er niet tegen om die uit te sluiten."

5. Sport zonder doping is onhaalbaar

"Er zullen altijd mensen zijn die zich niet aan de regels houden, maar de vraag is of we van dit soort corrumperende structuren af kunnen. Er blijven sporters en trainers bestaan die de fout in gaan, maar het georganiseerde gebruik moet je wel de wereld uit kunnen krijgen. Ik denk dat dat ook mogelijk moet zijn, als je consequent en hard optreedt."

Russische strijder tegen doping aan het woord:

Russische anti-dopingchef voert eenzame strijd: 'Stop. Genoeg. Zo kan het niet verder.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore