Raketlancering als 'kerstcadeau'

Leider Noord-Korea houdt opvallende fotoshoot en dreigt Trump met raketaanval

04 december 2019 14:24 Aangepast: 04 december 2019 15:32
Beeld © KRT

Het leek tussen Noord-Korea en de VS wat rustiger na de deal die beide landen in 2018 sloten. Maar nu voert Kim Jong-un de druk weer op. De Noord-Koreaanse dictator dreigt de VS te trakteren op een 'kerstcadeautje', lees: een raketlancering.

Eergisteren opende Kim Jong-un een nieuwe stad, een 'socialistisch utopia'. Vandaag komen foto's naar buiten met Kim op een wit paard, vergezeld door hoge militairen en zijn vrouw. De foto's zijn genomen op een berg die voor Koreanen heilig is. Het is al de tweede keer in twee maanden dat Kim Jong-un zich daar laat fotograferen.

Kim Jong-un en zijn vrouw tijdens de fotoshoot Kim Jong-un en zijn vrouw tijdens de fotoshoot

Dat laatste leidt tot speculaties. Deskundigen wijzen erop dat Kim deze plek vaker bezocht vlak voor belangrijke besluiten. Toch kan je daar vraagtekens bij zetten, zegt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. "Reuters schreef bijvoorbeeld dat Kims witte paard betekent dat hij op oorlogspad is, maar daar moet je voorzichtig mee zijn."

Gesprekken muurvast

Wat wel vaststaat, is dat het slecht gaat tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. In 2018 leek de relatie nog te verbeteren. De Amerikaanse president Trump dacht afspraken met Kim te hebben over de afbouw van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Maar concrete gesprekken daarover zitten muurvast. Sterker nog, Noord-Korea stelt extra eisen aan de VS: de economische sancties moeten worden verzacht. 

Ook hoge legerbonzen deden mee aan de fotosessie. Ook hoge legerbonzen deden mee aan de fotosessie.

Gebeurt dat niet, dan dreigt Noord-Korea met raketlanceringen. "Het is helemaal aan de VS om te bepalen welk kerstcadeau ze willen krijgen," klonk het eerder deze week uit Pyongyang.

'Rakettest heel reëel'

Noord-Korea hint daarmee op een nieuwe raketlancering. "Zo'n rakettest is heel reëel," zegt Breuker. "Binnen een uur kunnen ze een raket lanceren." Dit jaar heeft Noord-Korea al ruim twintig raketten voor de korte afstand afgeschoten. Breuker: "Het wordt een probleem als ze dat doen met een raket voor de middellange of lange afstand." 

Kim Jong-un leidt de stoet langs een standbeeld van zijn voorvader. Kim Jong-un leidt de stoet langs een standbeeld van zijn voorvader.

Met zulke raketlanceringen zou de internationale spanning weer toenemen. Net als eerder, in 2017. Toen testte Noord-Korea in korte tijd veel (middel)lange afstandsraketten. De angst was destijds dat een Noord-Koreaanse raket de Verenigde Staten zou kunnen raken.

Kim profiteert van Trumps situatie

"Noord-Korea verhoogt de druk op de VS," zegt Breuker. "Trump gaat richting verkiezingen en als er een rakettest komt, staat hij in zijn hemd. Daarnaast heeft Trump te maken met het impeachment-onderzoek. Juist nu probeert Noord-Korea toegevingen van hem te krijgen."

Het 'socialistische utopia', de modelstad die Kim Jong-un opende. Het 'socialistische utopia', de modelstad die Kim Jong-un opende.

Sterk signaal

Juist daarom zien we al die signalen uit Noord-Korea, zoals ook de opening van de nieuwe modelstad, gelegen onderaan de heilige berg, op de plek waar Kims grootvader zou zijn geboren. Dat laatste is maar een legende, maar het gaat volgens Breuker dan ook om de boodschap: "Kim wil laten zien dat hij sterk staat. Dat hij uitdagingen kan overwinnen".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea lanceerde projectielen met superraketinstallatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore