Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Democraten: Trump misbruikte macht om Oekraïne onder druk te zetten

03 december 2019 21:02 Aangepast: 03 december 2019 22:23
Donald Trump. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft machtsmisbruik gepleegd door Oekraïne onder druk te zetten. Hiermee zou hij voordeel hebben bij de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Dat concluderen de Democraten in het Huis van Afgevaardigden in hun rapport van 300 pagina's over de getuigenverhoren in het onderzoek naar de afzettingsprocedure van Trump. Volgens de auteurs, onder leiding van Adam Schiff uit California, hebben zij 'overweldigend' bewijs verzameld dat de president zijn functie heeft misbruikt voor eigen politiek gewin.

Joe Biden

Met het machtsmisbruik doelen de Democraten op een telefoongesprek tussen president Trump en zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodomir Zelenski. Hierin zou Trump hebben gedreigd militaire steun aan Oekraïne tegen te houden als het land geen onderzoek in zou stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter. Hunter werkte enkele jaren in Oekraïne, zijn vader is presidentskandidaat voor de Democraten.

De president zou ook het onderzoek van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden hebben gefrustreerd door getuigen op te roepen niet op de dagvaarding in te gaan. Daarnaast zou Trump getuigen openlijk hebben geïntimideerd en aangevallen. Dat is strafbaar, staat in het rapport.

Trump zelf is zich echter van geen kwaad bewust. Hij doet alle berichtgeving inzake de impeachment af als 'fake news'. Ook Zelinski ontkent dat er afspraken zijn gemaakt met de Amerikaanse president, herhaalde hij gisteren nog eens.

Verhoren

Het rapport wordt nu doorgestuurd naar de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden. Die commissie houdt woensdag de eerste verhoren. Als eerste worden staatsrechtexperts gehoord over wat er precies in de grondwet staat over het starten van een afzettingsprocedure.

Ook wil de inlichtingencommissie nog meer getuigen horen voordat de juridische commissie het onderzoek overneemt, staat in het rapport.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore