Catamaran

Honderden zingende supporters ontvangen klimaatactivist Greta Thunberg

03 december 2019 16:24 Aangepast: 03 december 2019 16:25
De aankomst van Greta Thunberg in Lissabon. Beeld © EPA

Klimaatactiviste Greta Thunberg is vandaag in Portugal aangekomen. Ze maakte op de catamaran La Vagabonde een overtocht van 20 dagen, van New York naar Lissabon.

De Zweedse tiener is in Europa om de klimaattop in Madrid bij te wonen. Ze werd opgewacht door honderden zingende supporters met spandoeken toen haar boot in de haven aanmeerde en ze aan wal stapte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spoedklus maar wel een belangrijke: Madrid maakt zich op voor klimaattop

Thunberg was aanvankelijk onderweg naar Chili om de klimaattop van de Verenigde Naties bij te wonen, maar door onrust in het Zuid-Amerikaanse land is die conferentie verplaatst naar Madrid.

Twitterhulp

Om in Madrid te komen, moest ze wel enig werk verzetten. Ze wilde per se niet vliegen vanwege het milieu en was bijna op haar bestemming toen ze hoorde dat de top werd verplaatst. Ze wist niet meer of ze in Madrid kon komen en vroeg daarom om hulp op Twitter. Die kreeg ze.

Klimaatconferentie

Thunberg stak eerder per zeilboot vanuit Groot-Brittannië de Atlantische Oceaan over, samen met anderen. Ze sprak in New York de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Vanuit de VS zou ze doorreizen naar Chili. De klimaatconferentie in Madrid is op 2 december begonnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore