Antisemitisme-rel

Halina Reijn zegt Belgische talkshow af vanwege burgemeester

03 december 2019 08:38 Aangepast: 03 december 2019 10:53
Beeld © ANP

De Nederlandse actrices Halina Reijn en Carice van Houten hebben op het laatste moment een Belgisch praatprogramma afgezegd. Reden is dat Halina Reijn niet naast de burgemeester van Aalst wil zitten vanwege een antisemitisme-rel rond het carnaval in zijn stad.

De Belgische presentatrice Phara de Aguirre maakte het nieuws op Twitter bekend. Halina Reijn en Carice van Houten zouden bij de Vlaamse publieke omroep VRT komen praten over hun nieuwe film, waarin Reijn regisseert en Van Houten de hoofdrol speelt. Hun deelname aan de talkshow ging niet door. "Reijn is gehuwd met een joodse man en wil niet aan tafel zitten met de burgemeester van Aalst," legt De Aguirre uit.

De burgemeester van Aalst zou in dezelfde talkshow komen praten over het satirische carnaval in zijn stad. Dat ligt onder vuur vanwege stereotypen in de optocht die volgens critici antisemitisch zijn.

'Antisemitische praalwagen'

Op een praalwagen die in maart 2019 meereed stonden Joden met grote neuzen, pijpenkrullen en een kist met geld. De burgemeester van Aalst wilde het carnaval in zijn stad op tv komen verdedigen. Halina Reijn, die een relatie heeft met de joodse oud-voetballer Daniël de Ridder, wilde daar niet bij zijn.

Halina Reijn en Daniël de Ridder Halina Reijn en Daniël de Ridder

Aalst wil weg van Unesco-lijst

De discussie rond het carnaval in Aalst speelt al langer. Ook in 2013 was er ophef over een onderdeel van de optocht: toen deden er mensen in SS-kostuums mee. Zowel toen als nu kwam er kritiek van Joodse organisaties en van Unesco. Het carnaval in Aalst staat namelijk op de Unesco-werelderfgoedlijst, al lijkt het erop dat dit niet lang meer zal duren. Aalst wil zich vanwege de kritiek van de Unesco-lijst laten schrappen.

“Aalstenaars hebben het gehad met de groteske verwijten”, zegt de burgemeester. “Wij zijn geen antisemieten of racisten. Wie dat blijft beweren, is te kwader trouw. Aalst zal altijd de hoofdstad van spot en satire blijven. Wat men ook probeert: wij laten ons de vleugels niet knippen. Van alle humoristen zijn Aalstenaars de dappersten. Daarom houden wij de eer aan onszelf en nemen we afstand van de Unesco-erkenning.”

Het zou de eerste keer zijn dat een evenement van de Unesco-werelderfgoedlijst wordt geschrapt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore