'Rail to COP'

Jongeren met de trein naar verplaatste klimaattop Madrid

02 december 2019 17:01
De Regina Maris was al een maand onderweg toen de klimaattop werd verplaatst. Beeld © Sail to the COP

Het verplaatsen van de klimaattop van de Chileense hoofdstad Santiago naar Madrid was een flinke tegenvaller voor 35 Nederlandse jongeren. Zij waren al een maand per zeilboot onderweg naar Chili en zullen de klimaattop nu niet meer bijwonen. 25 andere jongeren gaan daarom nu per trein naar Madrid.

'Sail to the COP' was de naam van de actie waarmee de zeilende jongeren aandacht willen vragen voor duurzaam reizen. COP staat voor Conference of the Parties de officiële naam van de klimaattop. De jongeren hebben de naam nu veranderd in 'Rail to the COP'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaattop Chili afgelast, activisten zeilen toch door naar Zuid-Amerika

Acties in Madrid

De jonge activisten willen in Madrid meerdere acties organiseren om te wijzen op de milieubelasting van vliegreizen. 

Ze vinden dat landen veel meer moeten doen om hun CO2-uitstoot te verminderen. "De kloof tussen geplande en benodigde actie is enorm", vindt Carolina Maienza, een van de initiatiefnemers. Woensdagochtend vertrekken de jongeren vanaf station Amsterdam Sloterdijk richting Madrid.

Chili te onrustig

De president van Chili maakte eerder bekend dat de internationale klimaatconferentie in december niet in Chili zal worden gehouden. Reden voor het besluit is de grote onrust in het land door de aanhoudende protesten.

Chili is al weken in de ban van massale demonstraties en rellen. Wat begon met een protest tegen duurdere metrokaartjes, is uitgegroeid tot een nationale roep om structurele hervormingen.

Plunderingen en bussen in brand gestoken in Chili

Beelden van begin oktober. Toen ging het goed mis in Santiago, de hoofdstad van Chili.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore