Ga naar de inhoud
Plastic, visnetten en touw

Walvis aangespoeld in Schotland met 100 kilo afval in maag

Aangespoelde walvis met 100 kilo afvalbal Beeld © SMASS

100 kilo aan plastic bekers, visnetten, plastic tasjes en touw: deze voorwerpen zijn allemaal gevonden in de maag van een aangespoelde walvis in Schotland. Volgens de lokale bevolking staat deze walvis symbool voor de vervuiling in de oceaan.

De walvis is gevonden voor de kust van Harris Island, een eiland bij Schotland. Bewoners uit de buurt vonden het lichaam van de walvis. "Het is vreselijk triest om te zien hoe de visnetten en puin uit de maag van de walvis werden getrokken", zegt buurtbewoner Dan Parry tegen de BBC. Hij zegt dat hij bijna dagelijks langs de stranden loopt met een tas om het zwerfvuil op te ruimen.

Doodsoorzaak

Volgens walvisexperts is het onduidelijk of de afvalbal in de maag van de walvis de doodsoorzaak was. Leden van de Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS), een organisatie die zich bezighoudt met aangespoelde dieren, onderzoeken nu de precieze doodsoorzaak van het dier.

Begraven op het strand

Tegen BBC zeggen ze: "Het dier was niet in een bijzonder slechte conditie, we konden geen direct bewijs vinden dat de plasticbal de darmen belemmerde." Wel noemen ze de hoeveelheid plastic in de maag gruwelijk en toont dit voor hen opnieuw de gevaren aan van zwerfafval in de zee.

De kustwacht heeft een gat gegraven dat groot genoeg was om de walvis te begraven.

Volgens SMASS neemt het aantal gestrande walvissen en dolfijnen toe. In 2009 waren er nog 204 meldingen. In 2018 was dit al opgelopen tot meer dan 930.

Dit is wat plastic in een walvis doet

01:04
Hoe gevaarlijk plastic voor een walvis is, is eens temeer duidelijk geworden op de Filipijnen.