Moord op journaliste

Premier Muscat van Malta kondigt aftreden aan

01 december 2019 21:43 Aangepast: 01 december 2019 22:07
Beeld © AFP

Premier Joseph Muscat van Malta heeft zijn aftreden aangekondigd. In een televisietoespraak zei hij half januari zijn taken neer te leggen, zodra er een opvolger gekozen is.

De regering van Malta is verwikkeld in een enorm schandaal, sinds het onderzoek naar de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia steeds nadrukkelijker lijkt te wijzen naar kringen rond de premier. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte wil vrijheid in ruil voor informatie over moord op Maltese journaliste

Stafchef 

Zijn voormalig stafchef werd Keith Schembri werd deze week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het moordcomplot. Hij werd enkele dagen weer vrijgelaten. Muscat heeft hem altijd verdedigd. Ook twee van Muscats ministers traden afgelopen weken vrijwillig af. 

De belangrijkste verdachte is de invloedrijke zakenman Yorgen Fenech, een van de rijkste mannen op Malta met volop connecties in de hoogste regeringskringen. Hij zou de opdrachtgever geweest zijn voor de moord. Hij zegt meer te weten, maar wil alleen praten in ruil voor een presidentieel pardon. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moord en corruptie op Malta: verdachte politici treden af

Autobom

De journaliste werd om het leven gebracht door een autobom, mogelijk omdat ze schreef over corruptie op het eiland.

De televisietoespraak van Muscat kwam uren nadat duizenden demonstranten zich in hoofdstad Valletta hadden verzameld om te protesteren. Ze eisten het ontslag van Muscat.

Demonstranten zongen het volkslied met kaarsjes in hun handen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore