Aanslag London Bridge

Moordenaar van meisje met beperking hielp bij overmeesteren terrorist Londen

01 december 2019 13:52 Aangepast: 01 december 2019 14:01
De tot levenslang veroordeelde moordenaar James Ford. Beeld © politie Kent

Onder de mensen die in Londen hielpen bij het uitschakelen van de terrorist was moordenaar James Ford. Hij sneed in 2003 de keel door van een jonge vrouw met een beperking. Afgelopen vrijdag was hij een dag op verlof.

De nu 42-jarige Ford werd in 2003 veroordeeld voor het doden van Amanda Champion. Ford wurgde de 21-jarige vrouw zonder reden. Ze had een geestelijke beperking.

'Absoluut geen held'

De tante van Amanda is geschokt door alle de aandacht voor de moordenaar van haar nichtje: "Hij heeft een meisje met een beperking van het leven beroofd. Hij is geen geen held, absoluut niet", zegt ze tegen Daily Mail. Ze vertelt dat de familie niets over het verlof van Ford wist. "Ik ben zó boos. Iemand van de familie had hem tegen het lijf kunnen lopen."

Amanda Champion werd vermoord in 2003. Amanda Champion werd vermoord in 2003.

Ford heeft levenslang gekregen voor die moord, maar met een minimum van 15 jaar. Volgens Britse media zit hij aan het einde van zijn straf.

Terrorist was vervroegd vrijgelaten

Ford bezocht vrijdag dezelfde bijeenkomst als Umran Khan. Ook hij was bekend bij de politie. In 2012 veroordeelde de rechter hem tot zestien jaar cel voor het beramen van een bomaanslag. In december 2018 werd hij vervroegd vrijgelaten.

Ford, Khan en anderen waren in de Fishmongers’ Hall op een conferentie voor rehabilitatie van gevangenen. De terreuraanval begon ook daar. Khan had twee messen bij zich en een nep-bomvest. Een man en vrouw zijn doodgestoken, drie anderen raakten gewond.

Met onder meer een 1,5 meter lange slagtand van een narwal en een brandblusser werd de terrorist op de grond gewerkt. De man met de slagtand heet Łukasz, een chefkok uit Polen. De slagtand hing aan de muur in de Fishmongers’ Hall.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore