Twee doden

Dader Londen (28) zat eerder vast voor terreur, kwam vrij met enkelband

29 november 2019 23:57 Aangepast: 30 november 2019 06:45
Forensisch onderzoek op London Bridge Beeld © EPA

De dader van de terreuraanval in Londen is de 28-jarige Usman Khan. Hij zat eerder vast voor een terroristisch misdrijf en kwam op vrije voeten met een enkelband. Dat heeft de Britse politie gezegd. Bij de aanslag kwamen een man en een vrouw om het leven.

Usman Khan werd zes jaar geleden veroordeeld voor een terroristisch misdrijf. Ongeveer een jaar geleden kwam hij op vrije voeten, op voorwaarde dat hij een enkelband zou dragen. 

Gisterenmiddag begon hij op de London Bridge, in hartje Londen, om zich heen te steken. Daarbij kwamen twee mensen om het leven en drie anderen raakten gewond. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee doden bij terreuraanval op London Bridge, dader doodgeschoten

Een van de gewonden ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis, zegt het hoofd van de antiterreurafdeling van de Londense politie. De verdachte droeg bij zijn aanslag een bomvest, dat later nep bleek te zijn.

Overmeesterd door omstanders

Dit zijn beelden van vlak na de aanslag. De dader werd overmeesterd door omstanders en later gedood door de politie. Hij droeg een nep-bomvest.

Johnson: vrijlaten is een fout

In de Britse politiek wordt met afschuw gereageerd. Premier Johnson zegt dat hij 'al lang zegt dat het een fout is om mensen die veroordeeld zijn voor gewelddadige criminaliteit eerder vrij te laten'.

"We moeten daarmee stoppen en gepaste straffen geven aan gevaarlijke criminelen, vooral aan terroristen", zei Johnson. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanslagpleger London Bridge overmeesterd door voorbijgangers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore