Verzet en beroep

Veroordeeld tot 20 jaar cel, maar gaat Bouterse nu ook de gevangenis in?

29 november 2019 22:17 Aangepast: 29 november 2019 22:20
Bouterse in 2018 op staatsbezoek in Brazilië Beeld © ANP

Veel emoties vandaag bij nabestaanden, toen president Desi Bouterse door de krijgsraad in Suriname schuldig werd bevonden aan de Decembermoorden. Toch lijkt hiermee nog lang geen einde te zijn gekomen aan de zaak die Suriname al sinds 1982 in zijn greep houdt.

"Ik heb nu nog twee rechtsmiddelen: verzet en beroep. Ik ga ze allebei gebruiken", reageerde de advocaat van Bouterse direct na het vonnis op de Surinaamse radiozender SRS. Het is duidelijk dat Bouterse zich niet neerlegt bij zijn veroordeling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Desi Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel om Decembermoorden

De aankomende tijd zal Bouterse sowieso nog niet de gevangenis in gaan, want bij het vonnis is gevangenneming nog niet gelast. Het is nog niet helemaal duidelijk wat daar de voorwaarden van zijn, maar er is een grote kans dat Bouterse een eventueel hoger beroep in vrijheid mag afwachten. Tijdens dit proces heeft hij ook nog niet vastgezeten.

"In dat opzicht verandert er op korte termijn niet zo heel veel", zegt RTL Nieuws-correspondent Sandra Korstjens. "Hij gaat in hoger beroep en blijft gewoon regeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belangrijke verdachte vrijgesproken in proces Decembermoorden

Dan is er ook nog de mogelijkheid van gratie. In de Surinaamse grondwet staat dat de president gratie kan verlenen, na overleg met de rechters die de veroordeling hebben uitgesproken. Dat betekent dat Bouterse in dit geval zichzelf gratie zou moeten verlenen. Gratie is overigens niet hetzelfde als amnestie. Bij gratie ben je nog steeds schuldig, maar krijg je geen straf.

"Het is niet heel waarschijnlijk dat hij dat doet, omdat het mogelijk weer wordt teruggedraaid door de volgende regering", zegt Korstjens. Volgend jaar zijn er namelijk weer verkiezingen in Suriname. "Het is veel interessanter voor hem om in hoger beroep te gaan."

Nabestaande Decembermoorden: 'Overwinning voor alle Surinamers'

37 jaar hebben ze erop moeten wachten. Maar nu komen de emoties los bij de nabestaanden van de Decembermoorden.

Bouterse zal er in ieder geval alles aan doen om niet de gevangenis in te hoeven, dat is de afgelopen jaren ook wel gebleken. In 2012 nam hij nog een omstreden amnestiewet aan, die als doel had om de daders van de Decembermoorden te vrijwaren van vervolging. In 2016 bepaalde de krijgsraad dat die wet ongeldig was. Door dat besluit te bestempelen als 'gevaar voor de staatsveiligheid' lukte het Bouterse nog om het proces nog een tijd te vertragen, waardoor de zaak tegen hem pas in 2017 kon beginnen.

Ondanks dat er nog een lange juridische weg zal volgen, noemt Korstjens het 'een belangrijke dag'. "Het voelt voor nabestaanden als een stap naar gerechtigheid. In ieder geval erkenning", zegt ze. Zij waren er natuurlijk bang voor dat hij zou worden vrijgesproken. "Niemand had erop gerekend dat hij direct de gevangenis in zou gaan. Maar ze weten wel dat de rechtstaat aan hun kunt staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore