Ga naar de inhoud
Megaproces

Belangrijke verdachte vrijgesproken in proces Decembermoorden

Etienne Boerenveen (midden) arriveerde vanmorgen omringd door zijn advocaten op de marinebasis waar vandaag het strafproces plaatsvindt Beeld © ANP

Onverwachts is de rechter in Suriname begonnen met het uitspreken van vonnissen in het decembermoordenproces. Ook president Desi Bouterse krijgt vandaag zijn vonnis te horen.

Oud-militair Jimmy Stolk en oud-bataljonscommandant Etienne Boerenveen zijn in ieder geval beiden vrijgesproken. Vooral Boerenveen gold als belangrijke verdachte in het megaproces, omdat hij nauw betrokken zou zijn bij de voorbereiding en uitvoering van de Decembermoorden. Tegen hem was 20 jaar gevangenisstraf geëist.

Nabestaande
Lees ook:
Nabestaande Decembermoorden: Bouterse laat zien dat hij een dictator is

De krijgsraad acht het niet bewezen dat hij aanwezig was bij het doodschieten van de slachtoffers in de nacht van 7 op 8 december, ook al zijn er getuigen die zeggen dat zij dat hebben gezien. Ook is volgens de krijgsraad niet bewezen dat Boerenveen wist van het draaiboek waarin de moord beschreven zou staan.

Zelf heeft Boerenveen altijd ontkend dat hij op dat moment aanwezig was op Fort Zeelandia, waar de moorden plaatsvonden. 

20
Lees ook:
20 jaar cel geëist tegen Surinaamse president Bouterse voor rol in Decembermoorden

Ook tegen Arthy Gorré was 20 jaar geëist, maar die zaak is niet-ontvankelijk verklaard. Gorré was één van de zestien militairen die onder leiding van Desi Bouterse in 1980 de macht in Suriname overnamen. Hij overleed vorig jaar op 68-jarige leeftijd na een lang ziekbed.   

In het proces staat Bouterse samen met 24 medeverdachten terecht. De zaak draait om de moord op vijftien politieke tegenstanders van Desi Bouterse op 8 december 1982. De huidige president van Suriname is hoofdverdachte. Tegen hem is 20 jaar celstraf geëist. Vandaag wordt ook tegen hem het vonnis uitgesproken. Bouterse is overigens niet aanwezig bij de zaak, hij is op staatsbezoek in China.

Van de in totaal 25 verdachten zijn er inmiddels zes overleden.