Seksbeluste 'wonderdokter'

Zahira bracht grootste Braziliaanse misbruikzaak aan het rollen: 'Mijn leven is niet meer hetzelfde'

29 november 2019 10:42 Aangepast: 29 november 2019 12:05
Zahira Mous Beeld © Senna Hudson

De Nederlandse Zahira Mous vertelde een jaar geleden als eerste slachtoffer hoe ze seksueel werd misbruikt door de Braziliaanse gebedsgenezer João de Deus. Door haar verhaal durven nog eens bijna zevenhonderd vrouwen hun mond open te doen. Mous getuigt vandaag voor de rechter.

Mous is terug in Brazilië om te getuigen in de rechtbank, maar ook om anderen te helpen bij hun genezingsproces. "Ik wil heel graag dat er uiteindelijk iets positiefs uitkomt."

Seksbeluste 'wonderdokter'

Brazilië is al een jaar in de ban van de schandalen rond de beroemde 'wonderdokter'. De 76-jarige João Teixeira de Faria wordt ervan verdacht op grote schaal vrouwen seksueel te hebben misbruikt. Honderden vrouwen beschuldigen De Faria van seksueel wangedrag tijdens zijn behandelingen.

De zaak kwam aan het rollen toen de Nederlandse choreografe Zahira Lieneke Mous op Braziliaanse televisie openhartig vertelde dat zij door de wonderdoener was verkracht. Correspondent Sandra Korstjens sprak met haar tijdens één van de lezingen die ze geeft.

Dansen 

Zahira Mous (35) staat op van haar stoel. Het zaaltje met vrouwen en één man volgt haar voorbeeld. "Het voelt gek om alleen maar te praten, dus we gaan eerst even bewegen hoor", zegt de Nederlandse lachend. Ze laat de aanwezigen dansen, schudden en diep in- en uitademen. "Zo, nu voel ik me beter", zucht ze uiteindelijk.

Als danseres en choreografe is Zahira duidelijk het meest op haar gemak als ze haar lijf in beweging brengt. Dans is tenslotte expressie. En het is essentieel om je eigen lijf te voelen. Dat wil ze de aanwezigen bij haar lezing in de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo deze avond meteen meegeven. Ze kiest haar woorden zorgvuldig als ze vertelt over haar misbruikverleden, het roerige jaar dat ze achter de rug heeft en de rol van dans in haar genezingsproces.

Het leven van Zahira draait om dansen en choreografie. Het leven van Zahira draait om dansen en choreografie.

Van kleins af aan draaide alles in het leven van Zahira om dans. Het was haar manier om te kunnen omgaan met allerlei moeilijkheden: pesten, eetstoornissen en seksueel misbruik. "Mijn beste vriend was altijd dans." Het afgelopen jaar creëerde ze daarom de speciale dansvoorstelling 'Reclaiming the Goddess', die deel uitmaakt van haar genezingsproces.

'Hij trok mijn hand naar zijn broek'

Bij João de Deus kwam ze ook ooit terecht om te genezen. Ze wilde haar misbruikverleden - ze werd onder meer op haar negentiende in Nederland verkracht – verwerken en had goede verhalen gehoord over de Braziliaanse gebedsgenezer die onder meer werd aanbevolen door presentatrice Oprah Winfrey en topmodel Naomi Campbell.

 De 76-jarige João Teixeira de Faria wordt ervan verdacht op grote schaal vrouwen seksueel te hebben misbruikt. De 76-jarige João Teixeira de Faria wordt ervan verdacht op grote schaal vrouwen seksueel te hebben misbruikt.

Maar toen Zahira in zijn gebedscentrum was, werd ze door hem apart genomen. "Hij pakte mijn rechterhand en trok die achter mijn rug, naar zijn broek toe. En ik dacht: waarom moet ik jouw penis aanraken om genezen te worden?" Vervolgens gebruikte hij haar hand om te masturberen. Een paar dagen later werd ze ook nog door hem verkracht.

Auto's met geblindeerde ramen

Zahira bleek niet zijn enige slachtoffer. Het afgelopen jaar kwamen er 680 vrouwen naar voren met soortgelijke verhalen. De invloedrijke João de Deus zit sinds december vorig jaar in de gevangenis, maar de angst onder zijn slachtoffers is nog altijd groot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Braziliaanse 'wonderdokter' aangehouden in grote misbruikzaak

En niet zonder reden. Volgens Zahira zijn meerdere getuigen met een vuurwapen bedreigd. Zelf voelt ze zich ook niet veilig. "Ik ging vandaag even mijn hotel uit, maar ik voelde me niet prettig. Er rijden hier veel auto's met geblindeerde ramen. Bij elke auto die opeens langzamer gaat rijden, ben ik bang dat ik gekidnapt zal worden. Ik geef constant mijn locatie door aan mensen die ik vertrouw."

Leugens

Bovendien worden er door de verdediging leugens over haar verspreid. Een dag na zijn arrestatie noemde de advocaat van João de Deus haar in een persconferentie een prostituee die een crimineel verleden van afpersing zou hebben. "Het doet heel veel pijn als iemand je op die manier opzettelijk wil beschadigen", vertelt Zahira. Het doel was waarschijnlijk om andere vrouwen te intimideren, zodat ze niet ook hun mond zouden opendoen.

Het zijn dingen waar ze niet bij stilstond toen ze een jaar geleden besloot om haar verhaal te vertellen. "Ja, er steekt misschien zelfs een bepaalde naïviteit in. In theorie weet je wel dat dingen in Brazilië er anders aan toegaan dan bij ons. Maar wat dat precies betekent, is als Nederlandse toch lastig te begrijpen." Toch heeft ze geen spijt dat ze haar verhaal heeft vertelt. "Maar mijn leven is niet meer hetzelfde."

Boegbeeld

Doordat ze de eerste was die met haar verhaal naar voren stapte, werd Zahira zelfs een boegbeeld. Daarom is ze niet alleen in Brazilië om te getuigen in de rechtbank. Deze week gaf ze een lezing over haar ervaringen en volgende week volgt er nog een workshop waarmee ze anderen wil inspireren om dans en meditatie in te zetten om traumatische gebeurtenissen te verwerken. "Er is heel veel gebeurd afgelopen jaar. Ik heb een paar maanden niet kunnen werken", vertelt Zahira. "Maar ik wil heel graag dat er uiteindelijk iets positiefs uitkomt."

Zahira tijdens een van haar workshops Zahira tijdens een van haar workshops

Lang proces

Vandaag zal ze in de rechtbank in São Paulo nog een keer haar verhaal vertellen. Maar hoe lang het proces nog gaat duren, weet niemand precies. Zahira: "Dat kan nog een jaar zijn, of vijf jaar of misschien zelfs wel tien jaar. Dus ik moet intussen doorgaan met mijn leven en daar op een of andere manier een balans in zien te vinden."

Het samenbrengen van vrouwen helpt haar daarbij. Ze moedigt slachtoffers van misbruik aan om ook hun mond open te doen. "Je moet door de schaamte heen, ook al weet je niet wat er gaat gebeuren. Maar je moet het doen", betoogt Zahira tijdens haar lezing. "Het is het grootste cadeau dat je aan jezelf kunt geven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore