Ga naar de inhoud
Veel kritiek

Rugbyende 'kruisvaarders' uit Christchurch passen naam niet aan

De 'ridders' van de Canterbury Crusaders Beeld © AFP

Canterbury Crusaders, een zeer succesvol rugbyteam uit het Nieuw-Zeelandse Christchurch, is ondanks veel kritiek niet van plan zijn naam te veranderen. 

Crusaders betekent kruisvaarders, en een dergelijke naam ligt vooral in Christchurch gevoelig omdat die verwijst naar de middeleeuwse oorlogen tussen christenen en moslims. 

Paraderen met ridders

In de stad op het Zuidereiland werden op 15 maart van dit jaar door Brenton Tarrant, een 28-jarige rechts-extremist uit Australië, 51 mensen gedood bij een aanslag op twee moskeeën.

Woede
Lees meer
Woede om komst wapenwinkel Christchurch: 'Ze hadden ons moeten informeren'

Meteen na het bloedbad stopte de club wel met het paraderen van ridders te paard in wapenuitrusting als opwarmer voor de thuiswedstrijden. Ook het logo van een kruisvaarder die zwaait met zijn zwaard verdwijnt. 

Een naamsverandering zit er niet in omdat de fans van de club daar bezwaar tegen hebben. Het team wil nu een andere betekenis aan de naam geven. Vanaf nu strijden ze voor het goede. Hun nieuwe logo is een Maori-symbool dat lijkt op de letter C.

Held van Christchurch viel aanslagpleger aan: 'Ik wilde anderen redden'

02:55
Abdul Aziz had een ongewone reactie toen in zijn moskee een aanslag werd gepleegd. Hij werd boos op de dader, schold hem uit en ging hem zelfs te lijf. Volgens velen heeft hij zo levens gered en is hij nu een held. Hier vertelt hij zijn verhaal.