Voormalig stafchef

Verdachte moord journaliste Malta vrijgelaten

29 november 2019 04:05
Demonstranten bij parlementsgebouw in Valletta.

De voormalig stafchef van premier Joseph Muscat van Malta, Keith Schembri, is vrijgelaten. De politie arresteerde hem eerder deze week voor betrokkenheid bij de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia in 2017. De Maltese politie stelt niet langer reden te zien om hem langer vast te houden.

Schembri werd opgepakt nadat een zakenman, die zou hebben betaald voor de moord, hem als brein achter de liquidatie had aangewezen. De politie heeft de voormalig stafchef de afgelopen dagen verhoord, maar gisteren weer vrijgelaten.

Missie Europees Parlement 

Het Europees Parlement stuurt een missie naar Malta om de staat van de rechtsstaat in het EU-land te onderzoeken. Daartoe is volgens de Europese Groenen besloten vanwege de recente ontwikkelingen in het onderzoek naar de moord op Caruana Galizia.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moord en corruptie op Malta: verdachte politici treden af

Het parlement bespreekt de zaak in december. De missie moet zich ook richten op eventuele banden van premier Muscat met de moord, vinden onder meer de Groenen. Hij zou betrokkenen de hand boven het hoofd hebben gehouden.

Autobom 

Onderzoeksjournaliste Galizia was bekend vanwege haar onderzoek naar corruptie. Ze kwam in oktober 2017 om het leven door een autobom. De moord op de 53-jarige journaliste deed veel stof opwaaien op Malta en leidde onder meer tot demonstraties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autobom die leven kostte aan kritische journaliste werd geactiveerd per sms

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore