Onderwerp uit taboesfeer

Personeel winkel Japan krijgt badge tijdens menstruatie

29 november 2019 03:43 Aangepast: 30 november 2019 00:00
Het cartoonfiguur Seiri-chan staat in Japan symbool voor de menstruatiecyclus.

Vrouwen die werken in een winkel in de Japanse stad Osaka, worden aangemoedigd om tijdens hun menstruatie een badge te dragen. De actie is bedoeld om het onderwerp onderling uit de taboesfeer te halen, maar kan ook rekenen op de nodige kritiek.

Op de badge die de vrouwen kunnen dragen, is een cartoonfiguur genaamd Seiri-chan te zien dat in Japan symbool staat voor de menstruatiecyclus. De winkel verkoopt voornamelijk menstruatieproducten. 

'Menstruatie in de taboesfeer'

Het personeel is niet verplicht om de badge te dragen, benadrukte de winkel bij het presenteren van de plannen. "In Japan heerst de neiging om vrouwelijke seksualiteit en menstruatie in de taboesfeer te plaatsen", sprak manager Takahiro Imazu vorige week tegen het Japanse WWD. "De waarden van jongeren zijn op dit gebied aan het veranderen. Maar niet alle klanten zullen hier blij mee zijn."

Seksuele intimidatie  

Dat niet iedereen de actie kan waarderen, is inmiddels duidelijk. Na een regen van klachten overweegt de winkel de 'menstruatiebadges' weer op te bergen. Die zouden volgens critici seksuele intimidatie op de werkvloer in de hand werken, een probleem dat in Japan steeds meer aandacht krijgt.  

Volgens de eigenaren van de winkel was de actie bedoeld om sympathie tussen vrouwelijke werknemers te creëren. "We hebben veel kritiek gekregen", zegt een van hen. "We zullen onze plannen heroverwegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heftig bloedverlies tijdens de menstruatie: 'Ik kan een colafles per dag vullen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore