Artsen geschrokken

Dood hert Thailand vol afval: 7 kilo plastic, touw en ondergoed

27 november 2019 13:11 Aangepast: 27 november 2019 15:46
In de maag van het hert werd zelfs een onderbroek gevonden. Beeld © AFP

Dierenartsen in Thailand schrokken zich rot toen ze een dood hert onderzochten. In de maag van het dier vonden ze zeven kilo afval. Volgens de artsen is het zeker dat het plastic één van de doodsoorzaken is.

Dierenartsen troffen het dier aan in het noorden van Thailand, in het nationale park Khun Sathan. Ze vonden onder andere verpakkingen van koffie en noedels en zelfs ondergoed in de maag van het beest.

De dierenartsen troffen volgens lokale media verder ook rubberen handschoenen en plastic touw aan in de maag.

In de maag werd 7 kg troep aangetroffen. In de maag werd 7 kg troep aangetroffen.

De directeur van het park spreekt van een nieuwe tragedie. "Het laat zien dat we dit serieus moeten nemen. We moeten wegwerpplastic reduceren en met natuurvriendelijke alternatieven komen." Het hert werd volgens onderzoekers zeker tien jaar oud en zou al jaren plastic hebben gegeten. 

80 plastic tasjes

Het is niet voor het eerst dat in Thailand dieren gevonden worden met plastic in hun lichaam. Dit jaar werd ook al een dode zeekoe gevonden. Een jaar eerder ontstond er wereldwijde woede na de vondst van een dode griend, met 80 plastic tasjes in zijn maag. 

7 kilo plastic en ander troep zat in de maag van het hert. 7 kilo plastic en ander troep zat in de maag van het hert.

Thailand is een grootverbruiker van plastic. Inwoners gooien ondanks bewustwordingscampagnes nog altijd veel plastic weg. Volgens Greenpeace gaat het om 75 miljard plastic tasjes per jaar.

Er is wel verbetering in aantocht: na tussenkomst van de politiek gaan grote winkels vanaf januari volgend jaar stoppen met het uitdelen van plastic zakken.

Dierenartsen zijn geschokt als ze de inhoud van de maag onderzoeken. Dierenartsen zijn geschokt als ze de inhoud van de maag onderzoeken.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wadden nog bezaaid met plastic na containerramp, Kamer wil dat reder dit betaalt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore