Gerepatrieerd

Eerste lichamen koeltruckdrama in Vietnam: 'Mijn zoon is eindelijk terug'

27 november 2019 10:57 Aangepast: 27 november 2019 12:03
De eerste 16 lichamen van de 39 omgekomen Vietnamezen zijn gerepatrieerd naar Vietnam. Beeld © AFP

De lichamen van 16 Vietnamezen die dood werden gevonden in een koeltruck in Engeland zijn gerepatrieerd naar Vietnam. Het zijn de eerste lichamen die worden teruggegeven aan de nabestaanden. Vanwege onderzoek hebben familie en vrienden vijf weken moeten wachten.

De kisten werden na aankomst op de luchthaven van Hanoi in ambulances vervoerd naar verschillende dorpen. Met witte rozen in de hand wachtten familieleden op hun verloren zoon of dochter.

Huilend liepen de nabestaanden daarna achter de ambulances aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inzittende koeltruck stuurde noodkreten via telefoon: 'Mam, ik kan niet meer ademen'

Eindelijk terug

In een van de kisten ligt het lichaam van Nguyen Dinh Luong. Hij is 20 jaar als hij op weg gaat naar Engeland. Hij staat te popelen om er een nieuw leven te beginnen, maar daar zal het nooit van komen. Hij wordt dood aangetroffen, achterin een koeltruck op een industrieterrein ten oosten van Londen. 

"Ik heb zo lang moeten wachten, maar nu is mijn zoon eindelijk terug," zegt zijn vader.

De twintigjarige Nguyen Dinh Luong is één van de slachtoffers. De twintigjarige Nguyen Dinh Luong is één van de slachtoffers.

De repatriëring heeft bij de families tot veel angst en onzekerheid geleid. Het terughalen van de lichamen wordt gecoördineerd door de Britse en Vietnamese autoriteiten, maar het zijn de families die zelf voor de kosten opdraaien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom migranten zo graag naar Groot-Brittannië willen

Opnieuw een lening afsluiten

Veel families hebben dat geld, zo'n 2500 euro, niet. Families krijgen de mogelijkheid om een lening bij de overheid af te sluiten. Ook zijn er online inzamelingsacties gehouden. Vaak zijn de families al enorme leningen aangegaan om de smokkelaars te kunnen betalen.

"We zijn diep bedroefd, maar ik moet nu sterk zijn om de begrafenis voor mijn zoon te regelen," zegt de vader van Nguyen Dinh Luong.

Wanneer de overige 23 lichamen terugkeren is niet bekend. 

Koeltruckdrama

Op 23 oktober werden de lichamen van 39 migranten aangetroffen in een koelwagen in Grays, nabij Londen. In eerste instantie denkt de Britse politie dat het om Chinezen gaat, maar vrij snel wordt duidelijk dat de slachtoffers uit Vietnam komen. Smokkelaars lieten de reis via China gaan.

Er zitten veel jonge slachtoffers tussen. Ze zijn tussen de 15 en 44 jaar jaar oud. 

De politie in Vietnam heeft tien mensen gearresteerd in verband met de zaak. Afgelopen maandag heeft de Britse chauffeur van de vrachtwagen toegegeven dat hij meegewerkt heeft aan illegale migratie. 

Families vrezen voor het leven van hun dierbaren

Tientallen Vietnamese families vermoeden dat hun zoon, dochter, broer of zus is omgekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore