Nieuwe koers

Bolivia wil een ambassadeur in de VS, voor het eerst in 11 jaar

27 november 2019 04:30 Aangepast: 27 november 2019 04:31
Na weken van onrust lijkt de rust in Bolivia weer te zijn teruggekeerd. Beeld © AFP

De Boliviaanse interim-regering is nog maar net aan de macht, maar laat nu al een duidelijke koerswijziging zien. Het land gaat voor het eerst in 11 jaar tijd namelijk weer een ambassadeur in de Verenigde Staten aanstellen. Dat was onder oud-president Morales ondenkbaar.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt Walter Oscar Serrate Cuellar de nieuwe ambassadeur van Bolivia in Washington.

Hij was eerder al ambassadeur voor de Verenigde Naties. De benoeming moet nog wel worden goedgekeurd door het Boliviaanse Congres.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oppositieleider roept zichzelf uit tot interim-president van Bolivia

Enorme protesten

In Bolivia vonden de afgelopen weken enorme protesten plaats. President Evo Morales moest aftreden nadat hij begin deze maand werd verdacht van verkiezingsfraude. Hij vluchtte naar Mexico. 

Waarom latino's nu massaal in verzet komen

Felle protesten verspreiden zich over Latijns-Amerika. Van stembusfraude in Bolivia tot duurdere metrokaartjes in Chili. De aanleiding voor de protesten is in elk land verschillend, maar de onderliggende problemen zijn vaak hetzelfde. Dit is waarom latino

Oppositieleider wordt interim-president

Vervolgens had even niemand de macht in het land, totdat de leider van de oppositiepartij, Jeanine Áñez, zichzelf uitriep tot interim-president van Bolivia.

Aanhangers van de socialistische oud-president zetten daarna grootschalige protestacties op. Ook een zitting van het parlement werd geboycot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Morales weg: niemand heeft nu de macht in Bolivia

Andere koers

Dat Bolivia nu weer een ambassadeur in de Verenigde Staten aan wil stellen, betekent dat het land een andere koers gaat varen. Onder het bewind van Morales waren de banden tussen La Paz en Washington namelijk jarenlang gespannen. 

Evo Morales

Evo Morales werd in 2006 de eerste president van Bolivia van indiaanse afkomst, in een land waar indianen 60 procent van de bevolking uitmaakten. Met zijn 'Evonomics' bracht hij economische vooruitgang. De inflatie werd beteugeld, grote bedrijven zwaarder belast en de armoede onder de bevolking aangepakt.

Een succesverhaal leek het, maar waar de arme bevolking met hem wegloopt, sputterde de middenklasse. Zij zagen hun welvaart beetje bij beetje afbrokkelen.

Bovendien kon Morales geen afstand nemen van de macht. Telkens paste hij de grondwet aan, waardoor beperkingen op het aantal termijnen dat een president kan aanblijven werden opgeheven. Hij negeerde zelfs een referendum daarover. Toen er bij de verkiezingen vorige maand ook nog eens aanwijzingen waren dat hij had gefraudeerd, was het tijdperk Evo Morales in Bolivia definitief voorbij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore