Ga naar de inhoud
Stille ramp

Rode Kruis: 'Nog nooit hadden zoveel mensen in Jemen honger'

Een ondervoed kind wordt gewogen in een Jemenitisch ziekenhuis. Beeld © AFP

Nog nooit hadden zoveel mensen in Jemen honger. Het Rode Kruis ging samen met presentatrice Floortje Dessing naar het door conflict verscheurde land. "Het is hartverscheurend om een broodmagere baby van vier maanden te zien die minder weegt dan een pasgeboren baby."

Volgens het Rode Kruis gaat het om de grootste stille ramp ter wereld. Presentatrice Floortje Dessing is ambassadeur van het Rode Kruis en ging samen met de hulporganisatie terug naar het land.

Grootste stille ramp ter wereld

De burgeroorlog in Jemen duurt al bijna vijf jaar. Volgens hulporganisatie het Rode Kruis is inmiddels sprake van de grootste stille ramp ter wereld. In het afgelopen jaar is het aantal mensen met honger in Jemen met 45 procent gestegen. 3,2 miljoen vrouwen en kinderen lijden aan acute ondervoeding.

Sprankje
Lees ook:
Sprankje hoop voor Jemen: burgeroorlog luwt na geheime gesprekken

Floortje naar het Einde van de Wereld

Twee jaar geleden bezocht televisiemaker Floortje Dessing het land voor het programma Floortje naar het Einde van de Wereld. Ze moest er toen halsoverkop vertrekken vanwege de aanhoudende gevechten.

Samen met Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik reisde Floortje Dessing nu terug naar het noorden van Jemen, dat voor buitenlanders bijna ontoegankelijk is.

Bloedige burgeroorlog

Jemen is al sinds 2014 verwikkeld een bloedige burgeroorlog. In dat jaar verdreven door Iran gesteunde Houthi-opstandelingen de regering uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Irans aartsvijand, Saoedi-Arabië, schoot de regering te hulp en voerde duizenden bombardementen uit. Daardoor kwamen vele tienduizenden burgerdoden om het leven. Volgens sommigen kwamen zelfs meer dan honderdduizend burgers om.

De oorlog wordt vaak 'de vergeten oorlog' genoemd, omdat er relatief weinig over in het internationale nieuws komt. 

'Oorlog woedt nog steeds voort'

"Natuurlijk vond ik het spannend om terug te gaan naar dit land waar nog steeds zwaar gevochten wordt, maar ik wilde toch terug omdat het verhaal is nog net zo urgent is", vertelt Floortje. "We zijn inmiddels twee jaar verder en de oorlog woedt nog steeds voort."

Zwaar ondervoede kinderen

De presentatrice bezocht een ziekenhuis in de Jemenitische stad Sadaa, waar zwaar ondervoede kinderen worden behandeld. "Het is hartverscheurend om een broodmagere baby van vier maanden te zien die minder weegt dan een pasgeboren baby", vertelt Floortje.

Rode Kruis-directeur van Schaik was bij dat bezoek: "De verhalen van de moeders die hun kinderen dreigen te verliezen hebben me enorm aangegrepen. Er is veel te weinig hulp, mensen overlijden omdat ze niet genoeg te eten hebben."

Amal (7) stierf door honger: 'Wij willen dat de wereld dit ziet'

02:04
De 7-jarige Amal werd vlak voor haar dood gefilmd.

Onbetaalbare eerste levensbehoeften

70 procent van de bevolking weet niet waar hun volgende maaltijd vandaan komt. Want doordat de conflicten in het land aanhouden, blijven de prijzen stijgen en raken mensen hun inkomsten kwijt. Eerste levensbehoeften zijn daardoor onbetaalbaar geworden.

Eerder deze maand liet het Rode Kruis al weten dat de hongersnood in Jemen alarmerend is. Om de zwaar ondervoede inwoners zo goed mogelijk te kunnen helpen, verstrekt de hulporganisatie voedselpakketten en medische hulp.

Hongersnood
Lees ook:
Hongersnood neemt weer toe, situatie alarmerend in Jemen en Afrika

Giro 6868

Het Rode Kruis heeft vorige week Giro 6868 geopend om geld in te zamelen voor de dreigende hongersnood in Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Zambia.

Met het opgehaalde geld kan het Rode Kruis meer voedselpakketten uitdelen en mensen voorzien van cash, zodat ze hun eigen boodschappen kunnen doen. "Door nu te zorgen dat mensen weer genoeg te eten hebben, kunnen we levens redden."