Moord op journaliste

Moord en corruptie op Malta: verdachte politici treden af

26 november 2019 22:59
Demonstranten op Malta houden foto's van de vermoorde journalist omhoog Beeld © Reuters

Het Europese ministaatje Malta is in rep en roer. Twee ministers en de rechterhand van de premier zijn afgetreden. De politici zijn verhoord door de politie in verband met de moord op de Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia.

Op een zonnige dag in oktober 2017 rijdt Daphne Caruana Galizia weg bij haar huis in een dorpje op Malta. Een paar honderd meter verderop ontploft haar auto.

Krachtige bom

Uit onderzoek blijkt: iemand heeft een krachtige bom geplaatst in haar gehuurde Peugeot. De verontwaardiging op Malta is groot. De onderzoeksjournalist is befaamd door haar vlammende blogs over corruptie. Haar laatste blog eindigt met de woorden: "Er zijn overal schurken. De situatie is wanhopig."

De auto van Daphne Caruana Galizia De auto van Daphne Caruana Galizia

Er zijn genoeg verdachten. Galizia heeft veel vijanden gemaakt. Maar pas deze maand, twee jaar na de bomaanslag, is er een doorbraak in het moordonderzoek. Op zijn boot wordt de zakenman Yorgen Fenech opgepakt.

Het jacht waarmee de zakenman wilde vluchten Het jacht waarmee de zakenman wilde vluchten

Net op tijd, want hij is al met zijn jacht weggevaren van Malta. De politie dwingt Fenech om de steven te wenden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de onderzoeksjournalist, maar hoe precies wordt niet bekendgemaakt.

Geheimzinnig bedrijf

Fenech is een prominente investeerder op Malta, directeur van energiebedrijf Electrogas. Maar uit onderzoek van persbureau Reuters blijkt dat Fenech ook de eigenaar is van een ander, geheim bedrijf. En dat bedrijf heeft ook een geheimzinnige naam: 17 Black.

Kort voor haar dood was onderzoeksjournalist Galizia op het spoor gekomen van 17 Black. Ze wist nog niet wie de eigenaar was. Maar ze wist wel dat het bedrijf schimmige banden had met Maltese politici. 17 Black is gevestigd in Dubai.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Malta heeft brein achter bomaanslag op journaliste in vizier

Het bedrijf maakte miljoenen over naar bedrijven in Panama, die in handen waren van Maltese politici. Om precies te zijn: van de vandaag afgetreden minister van Toerisme. En van afgetreden rechterhand van de premier van Malta.

Zij zijn verhoord door de politie. En dat geldt ook voor de minister van Economische Zaken, die zichzelf daarom op non-actief heeft gezet. Alle drie de politici zeggen dat ze niets te maken hebben met de moord op Galizia.

Regering wankelt

Al dagenlang wordt gedemonstreerd tegen premier Muscat van Malta. De demonstranten eisen zijn aftreden. De premier is tot nu toe niet direct betrokken bij het moordonderzoek. Maar het aanzien van Malta is enorm geschaad. En nu drie vertrouwelingen van Muscat zijn gearresteerd, wordt de roep om zijn aftreden als premier alleen maar luider.

Intussen gaat de politie door met het onderzoek naar de moord op Daphne Caruana Galizia. Tot nu toe laat de politie weinig los. Pas als het onderzoek klaar is, wordt duidelijk hoe het zit met moord en corruptie op Malta.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Malta wil dat Omtzigt stopt met onderzoek moord journaliste

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore